równania prostej
IZA: Prosze o sprawdzenie
wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej 4x+y+1= 0 przechodzącej przez pkt P=(4,3)
a1*a2=−1 równoległe
y=−4x−1
a1=−4
−4*a2=−1 /:(−4)
a2= 1/4
y=1/4x − 1
−1/4x +y +1 =0
tylko teraz nie wiem co z tym pkt ?
16 gru 18:16
beti: w szukanej prostej wyznaczyłaś jedynie wsp. a, natomiast wsp. b jest nieznany. I właśnie do
tego jest ci potrzebny punkt P
16 gru 18:19
beti: czyli b=2
16 gru 18:21
KoreX: aby prosta przechodziła przez punkt podstawiasz sobie x i y pkt do równania prostej...
| | 1 | |
w Twoim przypadku prosta prostopadła ma równanie y = |
| x +b podstaw x=4 i y =3... i oblicz |
| | 4 | |
b
16 gru 18:22
IZA: czyli co będzie to ostatecznie wyglądało tak :
1/4x−y+2=0
16 gru 18:28
KoreX: nie, bedzie wygladalo tak:
16 gru 18:30