Nierówności z wartością bezwzględną
Danieloo: ||x − 111| + |2|x| + 2|| ≥ −1
Większość zrobiłem, ale tych już nie dałem rady, ktoś szczegółowo by to mógł zrobić?
16 gru 21:46
beti: pierwsza nierówność jest prawdziwa dla xεR −−−− o ile dobrze ja napisałeś, bo |x| ≥ 0 !
16 gru 21:49
toja:
|a|≥0 dla każdego a∊R
1/ ||x−111|+|2|x|+2||≥ −1 ⇒ x€R
16 gru 21:50
beti: druga jest czadowa
16 gru 21:54
Danieloo: Prawdę mówiąc, mam w zbiorze rozwiązanie drugiej ale sposób rozumowania jest zupełnie inny od
tego jak mnie uczono i dlatego nie mam pojęcia jak to zrobić by umieć, a nie wkuwać
rozwiązanie na pamięć. Wiem, że wynik powinien wyjść x∊(−16;16)
16 gru 21:58
beti: 1) z def. wartości bezwzgl. rozpisujesz:
| 3|x|+2 | | 3|x|+2 | |
| < 3 i |
| > −3
|
| |x|−1 | | |x|−1 | |
2) teraz rozwiązujesz jak dwie nierówności wymierne (przenosisz 3 na lewo, wspólny mianownik,
odejmujesz/dodajesz, zamieniasz iloraz na iloczyn, ...)
| | 1 | | 1 | |
ostatecznie wyszło mi że xε(− |
| , |
| ) |
| | 6 | | 6 | |
16 gru 22:00
Danieloo: Idąc Twoim rozumowaniem z pierwszej nierówności wyszło mi x∊R
a w drugim (6|x| − 1)(|x| − 1)>0 co rozwiązałem (widocznie źle) na przedział
x∊(−∞;−16)∪(16;+∞). Pewnie to równanie końcowe źle zrobiłem tylko nie wiem gdzie mam
błąd?
16 gru 22:14
toja:
2/ założenie |x|≠1 ⇒ x≠1 i x≠ −1
| | 3|x|+2 | | 3|x|+2 | |
1o |
| <3 i |
| > −3 |
| | |x|−1 | | |x|−1 | |
2
o dla x ∊ <0,
∞) \{1}
| | 3x+2 | | 3x+2 | |
|
| <3 i |
| >−3 |
| | x−1 | | x−1 | |
| | 3x+2−3x+3 | | 3x+2+3x−3 | |
|
| <0 i |
| >0 |
| | x−1 | | x−1 | |
x−1<0 i (6x−1)(x−1) >0 ⇒ 6x−1<0
wybierz część wspólną z rozpatrywanym przedziałem
3
o podobnie dla x∊ (−
∞, 0) | {−1}
dokończ sobie .... jako odp: podaj sumę rozwiązań 2
o i 3
o
16 gru 22:14
beti: czemu w I wyszło ci R? mi wyszło (−1,1)
16 gru 22:15
Godzio:
toja ciężko wykrywalna, ale jednak
| | 1 | | 1 | |
odp: (− |
| , |
| ) |
| | 6 | | 6 | |
16 gru 22:20
beti: rozpisuję I nierówność:
| 3|x|+2 | | 3|x|−3 | |
| − |
| <0
|
| |x|−1 | | |x|−1 | |
żeby ten ułamek był <0 musi być |x|−1<0
|x|<1
x<1 i x>−1 −−→ xε(−1,1)
16 gru 22:20
toja:
16 gru 22:21
16 gru 22:22
beti: II nierówność dobrze przekształciłeś tylko odpowiedź coś nie bardzo
Obliczam m. zer. z obu czynników:
6|x|−1=0 lub |x|−1=0
| | 1 | | 1 | |
z wykresu (wielomianu = fali znaków) mamy odp. xε(−∞,−1)u(− |
| , |
| )u(1,∞)
|
| | 6 | | 6 | |
| | 1 | | 1 | |
Część współna rozwiązań obu nierówności daje własnie przedział (− |
| , |
| ) |
| | 6 | | 6 | |
16 gru 22:26
Danieloo: Ok już ogarnąłem, Wielkie Dzięki

, za kilka poprowadzonych rozumowań. W sumie to było
najtrudniejsze zadanie z wartości bezwzględnej w moim zbiorze

.
16 gru 22:33