równania
IZA: Prosze o sprawdzenie
2x3 −x2 + 18x − 9 = 0
obliczyłam że :
x1=3
x2=−3
x3= −1/2
16 gru 18:37
AS: No i co,nie możesz sama podstawić danych do tematu
i zobaczyć co wyjdzie?
16 gru 18:39
beti: obawiam się, że sumę kwadratów rozłozyłaś ze wzoru na różnicę kwadratów:(
powinno być tak:
x
2(2x−1)+9(2x−1)=0
(2x−1)(x
2+9)=0
| | 1 | |
i pierwiastek można otrzymać tylko z pierwszego czynnika: x= |
| |
| | 2 | |
16 gru 18:40
KoreX: | | 1 | |
Wielomian ma tylko 1 miejsce zerowe dla x= |
| |
| | 2 | |
16 gru 18:42