geom,. analityczna
malutka: Dane sa punkty A(1, 2) oraz B(−1, 3). Znalezc współrzedne wierzchołków C i D, jesli
ABCD jest równoległobokiem, w którym kat DAB = π/4 a ADB = π/2
| | 2√5 | |
wyszlo mi ze AB i CD = √5 a AC i BD = |
| |
| | 2 | |
czy to byloby dobrze moze ktos sprawdzic?
16 gru 09:03
hwdtel:
ciekawi mnie jak to zrobiłaś,skoro suma kątów równoległoboku powinna wynosić 360o
16 gru 09:46
malutka:

no bo tak...
rysunek bylby taki
α= 45 stopni
β= 90 stopni czyli mamy kat prosty
dlugosc odcinka AB=
√(Xb−Xa)2 + (Yb−Ya)2 −> wyszlo mi
√5
16 gru 09:53
wik: D C
A B
Wyznaczyc rownanie prostej AB II pr DC
IDCI = √5
i z tego ukladu wyznaczysz wspolrzedne
analogicznie z drugiej pary bokow
16 gru 11:01