Funkcja kwadratowa w postaci kanonicznej- kto wytłumaczy ?
NieUmięMatmy: Czy wytłumaczy ktoś jak to rozwiązać, od czego zacząć itd ?
Na podstawie wzoru funkcji kwadratowej f w postaci kanonicznej podaj :
− zbiór wartości funkcji f
− współrzędne wierzchołka W paraboli będącej wykresem funkcji f
− równanie osi symetrii tej paraboli jeśli:
a) f(x)=√3(x+√2)2−1
b) f(x)=−1/2(x−4)2+5
16 gru 14:35
Patronus: Po pierwsze "NieUmiemMatmy"...
a co do pytania.
Z funkcji w postaci kanonicznej możesz łatwo znaleźć wierzchołek:
a) (−√2,−1)
b)(4,5)
Zbiór wartości to przedział zaczynający się od wierzchołka do ∞ (−∞) jeśli współczynnik
kierunkowy a jest dodatni (ujemny)
Oś symetrii to prosty x=xW, gdzie xW to x wierzchołka.
16 gru 14:46