wyrażenia algebraiczne.
Wikusia71: Jeśli ktoś mógłby mi to rozwiązać to była bym niesamowicie wdzięczna, bo nawet jak podacie mi
wzór to i tak za wiele nie zdziałam..
1) Znajdź najprostszą postać wyrazenia (x−2y)
2−(x+2y)(x−2y)+4xy+x
i oblicz jego wartość dla x=1 y=
√3
2) Podaj dziedzinę funkcji :
3) rozłóż na czynniki wielomian
4x
3−3x
2−8x+6
4) Wykonaj dodawanie:
Błagam pomóżcie, od tego zależy czy będę zdawać maturę w tym roku...
16 gru 11:11
wik: 1) zastosuj wzory skroconego mnozenia...
2) x+5 > 0
3) parami wylacz przed nawias i zastosuj wzory skroc mnozenia
4) zalozenia i wspolny mianownik
16 gru 11:13
sushi_ gg6397228:
a czy jest sens zdawac, jak sie nic nie umie
to nie jest aż takie trudne−−> tylkp trzeba troche wysiłku
16 gru 11:14
Wikusia71: biorę korepetycję ale do tego nie doszłam, przygotuję się do matury tylko najpierw muszą mnie
do niej dopuścić..
16 gru 11:20
wik: zmien korepetytora
16 gru 11:20
Wikusia71: myślę, że nawet najlepszemu ciężko by było mnie nauczyć, bo jestem tumanem z matematyki i wcale
tego nie ukrywam...
16 gru 11:22
sushi_ gg6397228:
zacznij sie bardzo kolegować z tablicami maturalnymi
podane sa wszystkie wzory−−−> a podstawianie pod wzór 6 klasa SP
16 gru 11:22
sushi_ gg6397228:
wzory matematyczne, to masz tak samo jakbyś otworzyła ksiązke kucharską−−−> podany przepis wiec
trzeba go stosowac, bo inaczej jedzenie bedzie do bani
16 gru 11:24
Wikusia71: dzięki.
16 gru 11:26
sushi_ gg6397228:
zapisuj tutaj swoje obliczenia, to sie nakieruje Ciebie na właściwy kurs
16 gru 11:27
Wikusia71: 1) x2−2*x*2y2−x2−2y2+4xy+x
i co dalej? dobrze?
16 gru 11:29
Wikusia71: jak dla mnie to wszystko się redukuje i zostaje mi x
16 gru 11:31
wik: oj niedobrze podwojony iloczyn ma byc, a gdzie b2?
16 gru 11:31
sushi_ gg6397228:
najlepiej pisac kazdy osobno
(x−2y)2=...
(x+2y)(x−2y)=....
16 gru 11:33
Wikusia71: no dałam tam 2y
2 to nie to? jaka ja jestem głupia.....
16 gru 11:33
wik: stosuj nawiasy jak odejmujesz wyrazenie algebraiczne
16 gru 11:33
wik: (2y)2 = 2y*2y=
16 gru 11:38
Wikusia71: 2x−4xy+4y−2x−4y+4xy+y tak ma wyjść?
16 gru 11:43
Wikusia71: na ko0ńcu x a nie y
16 gru 11:43
wik: a gdzie podzialo sie 8y2?
16 gru 11:45
Wikusia71: a z którego to miało wyjść?
16 gru 11:45
wik: stosuj wzory po kolei i pisz, tak jak wczesniej mialas zadane
16 gru 11:47
wik: (x−2y)2=
16 gru 11:47
Wikusia71: zrobiłam tak, później wszystko do siebie i wyszło mi to co napisałam
16 gru 11:51
wik: napisz mi ten pierwszy nawias jak podnioslas
16 gru 11:52
Wikusia71: (x−2y)2 = x2−2*x*2y+2y2
16 gru 11:56
wik: 2y*2y=?
16 gru 11:57
Wikusia71: 4y2?
16 gru 11:57
wik: no widzisz, robisz postepy, teraz nastepne nawiasy...
16 gru 11:58
Wikusia71: (x+2y)(x−2y) = x2−2y2=x2−2y*2y=2x−4y2 ?
16 gru 12:01
wik: (a+b)(a−b) = a2−b2
16 gru 12:01
Wikusia71: i dalej się nie oblicza? to właśnie tak zrobiłam ;>
16 gru 12:02
wik: x*x−2y*2y=
16 gru 12:02
Wikusia71: no to nie bedzie 2x−4y2 ?
16 gru 12:04
wik: x+x=2x
a 5*5 to 10?
16 gru 12:04
Wikusia71: x
2
16 gru 12:07
wik: to juz chyba jasne?
16 gru 12:12
Wikusia71: tak..
16 gru 12:15
Wikusia71: ale jeszcze sporo mi zostało
16 gru 12:19
Wikusia71: a jak drugą cześć zrobic?
1−2*1*2√3+2√32−1−4√3+4*1*√3+1 ?
16 gru 12:25
Beata: (a−2b)(b+1)−3a(a+b−2)−(7a−2b kwadrat)
26 wrz 17:33
Beata: i co dalej? ten przykład u góry..
26 wrz 17:34