?
Patryk:

Belka ,czy zrobiłem do dobrze ?
Dane:
a=1m
F
1=50N
F
2=100N
układam 2 równania (momenty względem punktu A)
| ⎧ | −F1+Ra−F2+Rb=0 | |
| ⎩ | F1*a−F2*a+Rb*2a=0 |
|
| ⎧ | −50+Ra−100+Rb=0 | |
| ⎩ | 50*1−100*1+Rb*2*1=0 |
|
| ⎧ | −50+Ra−100+Rb=0 | |
| ⎩ | 50−100+2Rb=0 |
|
50−100+2Rb=0
2Rb=50
Rb=25
−50+Ra−100+25=0
Ra=50+100−25
Ra=150−25
Ra=125
16 gru 18:33
Patryk: ?
16 gru 18:55
Trivial: Może by tak jednak napisać jakieś polecenie? Te belki wiszą w próżni? Działa na nie grawitacja?
Mają masę?
16 gru 19:02
Patryk: tam są dwie podpory
16 gru 19:03
Patryk: chodzi o wyliczenie reakcji
16 gru 19:03
Trivial: Ponawiam pytanie. Czy te belka wisi w próżni, czy jednak działa na nią jakaś siła grawitacji?
16 gru 19:13
Patryk: sile grawitacji pomijamy
16 gru 19:13
Trivial: W takim razie pierwsze dwa równania są OK. Jeśli nie pomyliłeś się nigdzie przy rozwiązywaniu
układu to też jest OK.
16 gru 19:15
Patryk: dziękuje
16 gru 19:17
16 gru 19:19