Rozwiązanie równania
KoreX: Jak wpaść na rozwiązanie równania:
x3−5x2+3x+9=0?
16 gru 17:01
ICSP: x = −1 jest pierwiastkiem.
16 gru 17:07
KoreX: ale jak wpasc na to ze −1 jest pierwiastkiem? podstawiac? czy po obcykaniu z zadaniami widac to
na pierwszy rzut oka?
16 gru 17:11
ICSP: ja widzę takie rzeczy.
Np. Zauważyłem że jeżeli zamienię znaki przy nieparzystych potęgach i dodam wszystkie
współczynniki wyjdzie 0 − to jest własność pierwiastka x = −1.
Jeżeli nie widzisz takich rzeczy musisz podstawiać.
16 gru 17:14