matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jak policzyc?
pawel:
Mamy dany ciąg an=1/3n(4n
2
−1) podaj a1 , a2 , a3, an+1 a
1
=1/3*1(4*1
2
−1)=1 a
2
=1/3*2(4*2
2
−1) =10 a
3
=1/3*3(4*3
2
−1)=35 czy to co policzyłem jest dobrze? o to chodzi? Jak policzyc a
n
+
1
? Ile to będzie?
16 gru 16:28