Wyznaczyć ekstrema funkcji f(x,y).Proszę o pomoc:)
Anita: | | x | |
f(x,y)=3ln |
| +2lny+ln(12−x−y) |
| | 6 | |
16 gru 12:51
Patronus: f(x,y) = 3 lnx − 3ln6 + 2lny + ln(12−x−y)
Najpierw liczymy pochodne cząstkowe
| | 1 | | −1 | | 3 | | 1 | |
f'x = 3* |
| − 0 + 0 + |
| = |
| − |
| |
| | x | | 12−x−y | | x | | 12−x−y | |
| | 2 | | 1 | |
f'y = 0 − 0 + |
| − |
| |
| | y | | 12−x−y | |
I rozwiązujesz układ równań
Rozwiązanie układu będzie punktem podejrzanym o bycie ekstremum
16 gru 13:21
Patronus: Układ równań to oczywiśćie
f'
x = 0
f'
y = 0
16 gru 13:24
Patronus: Potem liczysz wyznacznik
f'xx f'yx
f'xy f'yy
Jeśli jest większy od zera to jest ekstremum
I jeśli f'xx > 0 mamy minimum
f'xx < 0 mamy maksimum
16 gru 13:26
Aleksio: Mógłby ktoś rozwiązać to zadanie, ale porządnie

Nie rozumiem zamiany 3lnx/6 na 3 lnx − 3ln6?
2 kwi 14:54
Artur z miasta Neptuna:
Aleksio −−− to jest PORZĄDNIE rozwiązane i jeszcze jęczysz ... to że nie znasz działań na
logarytmach to już nie wina piszącego.
https://matematykaszkolna.pl/strona/218.html 
opanuj te wzory to będziesz wiedział/−a skąd to się wzięło
2 kwi 14:58
Aleksio: A czemu ktos to tak rozdzielil 3 lnx − 3ln6?

Przepraszam ale doperio zaczynam sie tego uczyc
. A bardzo potzrebuje rozwianie tego zad.
2 kwi 15:06
Artur z miasta Neptuna:
aby łatwiej było liczyć pochodną
| | x | |
pochodna z 3ln x − 3ln6 łatwiej policzyć niż z 3ln ( |
| ) |
| | 6 | |
2 kwi 15:08
Aleksio: A mógłbyś rozwiązać ten układ równań?
2 kwi 15:10
Basia:
bo mu tak było wygodniej niż walczyć z ułamkiem, ale to nie jest obowiązkowe
| | 1 | | 1 | | 6 | | 1 | | 3 | |
można liczyć pochodną tak (3lnx6)' = 3* |
| * |
| = 3* |
| * |
| = |
| |
| | x6 | | 6 | | x | | 6 | | x | |
2 kwi 15:10
Aleksio: Dziekuje Basiu

tego mi bylo trzeba
2 kwi 15:15
Aleksio: Proszę o umieszczenie rozwiazania ukladu rownan
2 kwi 16:54