rysowanie wykresów
Jan: Naszkicuj wykres funkcji:
f(x)=4x kwadrat + 3x − 2
Jak to zrobić? Nie da rady sprowadzić do wzorów skróconego mnożenia.
16 gru 14:46
g: | | 2a | | −Δ | |
delta , x1 , x2 p= |
| q= |
| |
| | b | | 4a | |
przenosisz na układ rysujesz , pamiętaj że a > 0 wiec ramiona do góry
16 gru 14:48
Jan: nie rozumiem tego. W takim przykładzie jak xkwadrat + 6x + 1 można tak zrobić:
(x+3)2 = x2 + 6x + 9
I trzeba zrobić aby było + 1, to x2 + 6x −8
I elegancko wychodziło, a w tych przykładach się nie da. O co chodzi z deltą?
16 gru 14:54
g: wykres ,,, potrzebuje ( x ;y )
no i
no i musisz policzyć deltę aby to zrobić bo inaczej jak wyliczysz q
16 gru 15:06
16 gru 15:09
16 gru 15:12
Jan: Nie rozumiem z tego nic. Nie zaczęliśmy funkcji kwadratowej i nagle to nam zadała
16 gru 15:14
Jan: mogłbym prosić o pełne rozwiązanie?
16 gru 15:19
Jan: Dziwnie wyszło, a końcowy wynik to:
4(x+3/8)2 − 2,5 czyli rysuje wykres 4x2 i przesuwam go o wektor [−3/8 ; −2,5] ?
16 gru 15:23
Jan: Czy to tak ma wyjść?
16 gru 15:32
ZKS:
Źle obliczony wierzchołek rzędnej.
16 gru 15:38
Jan: To jak to się liczy?
16 gru 15:44
Jan: −3/4 pfu. Teraz dobrze?
16 gru 15:45
Jan: To będzie 4(x+3/4)2 − 2,5 ?
16 gru 15:45
ZKS:
Rzędna to y! xw miałeś dobrze policzone tylko yw źle.
16 gru 15:48
Jan: 2,5625 − tyle wychodzi. I co? Jak mam o tyle przysunąć funkcję?
16 gru 15:52
ZKS:
Proponuję to zapisać w postaci ułamka zwykłego.
16 gru 15:53
Jan: Załóżmy, że to jest 2,5 kratki. O 3/8 i 2,5 kratki przesuwać wykres funkcji x2? Tak?
16 gru 15:54
ZKS:
Jej to musisz zrobić poglądowo (mniej więcej) nie musi być idealnie.
16 gru 15:57
Jan: Czyli mniej więcej o 0,5 kratki w lewo i 2,5 w dół?
16 gru 15:58
ZKS:
Tak.
16 gru 16:02
Jan:

4x2 to dziwnie wygląda, mniej więcej tak ?
16 gru 16:07
Jan:

4x2 to dziwnie wygląda, mniej więcej tak ?
16 gru 16:09
Jan:

4x2 to dziwnie wygląda, mniej więcej tak ?
16 gru 16:09
Jan: Ojej, źle narysowałem, to ma być parabolka i nie tak! : D Dobra, już wszystko wiem, dzięki za
pomoc.
16 gru 16:15