Przedstaw wzór funkcji kwadratowej f w postaci iloczynowej (o ile to możliwe) jeśli:
a) f(x)= −14x2 + 114x − 1
Moje rozwiązanie
:
0 = −14x2 + 114x − 1
a= −14
b= 114
c= −1
Δ= (114)2 − 4 * (−14) * (−1)
Δ= 118 − 1
Δ= 18
| −114 + √18 | −114 + √18 | |||
x1= | = | |||
| 2*(−14) | 24 |
| 114 − √18 | ||
x2= | ||
| 24 |
Prosze kto pomoże
| 25 | 9 | |||
przede wszystkim b2 w delcie to | , czyli 1 | |||
| 16 | 16 |
| 9 | 3 | |||
Δ = | , a √Δ = | |||
| 16 | 4 |
| −2 | 2 | ||||||||||||||||||||||
x1 = | = | = −2*(− | ) = 4
| |||||||||||||||||||||
|
| 1 |
| 1 | 5 | 1 | ||||
f(x)=− | x2+ | x−1=− | ( x2−5x+4) Δ= 9 √Δ=3 x1=... x2=... | |||
| 4 | 4 | 4 |
| 1 | ||
i mamy: f(x)= − | ( x−4)(x−1) | |
| 4 |
f(x)= x2 + 4x + 16