zad.
ROBERT: pomóżcie mi w tym zadaniu, bo wogóle nie wiem o co kaman zad; Podaj wzór funkcji g otrzymany po
przekształceniu funkcji f(x)=x2−3x+5 a) Sox b)Soy c) T[2,−3] d) T[−1,15]
16 gru 18:12
KoreX: jesli dobrze myślę to chodzi o :
a.) Symetria wzgledem osi ox wiec f(x) = −f(x)
b.) Symetria względem osi oy wiec f(x) = f(−x)
16 gru 18:14
ROBERT: Ale jakich odpowiedzi mam tu udzielic? Czy mam coś obliczyć? ew. jak i co?
16 gru 18:35
ROBERT:
16 gru 18:49
beti: a) g(x) = −(x2 −3x+5) = −x2 +3x −5
reszta podobnie
16 gru 18:52
Aga: a)g(x)=−f(x)
g(x)=−(x2−3x+5)
opuść nawias i masz g(x)
b)g(x)=f(−x)
zamiast x piszesz −x
g(x)=(−x)2−3(−x)+5
g(x)=
dokończ
c) g(x)=f(x−2)−3
Zamiast x piszesz x−2 i na końcu dopisujesz −3
g(x)=f(x−2)−3=(x−2)2−3(x−2)+5−3
dokończ.
16 gru 18:56
ROBERT: b) g(x)=−x2+3x+5 ? nie wiem blokada
16 gru 19:01
ROBERT: 
nie wiem
16 gru 19:12
beti: jest OK
16 gru 19:13
beti: aaa nie! powinno być x2 → bez minusa, bo (−x)2 = x2
16 gru 19:14
Aga: b) (−x)2=x2
16 gru 19:15
ROBERT: ale c) to nie wiem jak rozwiązać
16 gru 19:17
16 gru 19:18
ROBERT: b) g(x)=x2+3x+5 ?
16 gru 19:19
ROBERT: DROGIE PANIE POMÓŻCIE ROBCIOWI

PROSZE.
16 gru 19:28
beti: d) g(x)= (x+1)2 − 3(x+1) +5+15 = ...
16 gru 19:28
beti: b) dobrze
16 gru 19:29
ROBERT: d) O TO TO NIE WIEM?
16 gru 19:32
ROBERT: dziękuje że b) mam dobrze
16 gru 19:36
ROBERT: c) 4x−1x+2
16 gru 19:38
beti: AGA rozpisała ci c) a ja wcześniej d) −− musisz tylko zastosować wzory skróconego mnożenia i
poredukować wyrazy podobne
16 gru 19:46
ROBERT: o.k postaram sie to zrobić i napisze, A WAS POPROSZĘ O SPRAWDZENIE CZY DOBRZE

SORKI ale dzisiaj mózg mi coś nie pracuje
16 gru 19:51
ROBERT: c) =(x−2)
2−x+2
d) =2x
2−3
2+20
dobrze dobrze
16 gru 20:04
beti: wg mnie nie za bardzo
16 gru 20:07
ROBERT: PROSZE NAPISZ MI BO MI GŁOWA DZIŚ WYBUCHNIE
16 gru 20:10
beti: c) =(x−2)2−3(x−2)+5−3 = x2−4x+2−3x+6+5−3 = x2 −7x+12
d) = (x+1)2 − 3(x+1) +5+15 = x2+2x+1−3x−3+5+15 = x2−x+18
16 gru 20:11
ROBERT: DZIEKUJE CI BARDZO I BUZIACZEK CMOOK
16 gru 20:13
beti:
16 gru 20:16