rozwiąż równania
dorotka: Proszę o pomoc, wydawało mi się łatwe, ale nie mam pojęcia jak to zrobić
Rozwiąż równanie
3x2−5x=0
16 gru 18:15
beti: wyłącz x przed nawias a potam pzryrównaj każdy otrzymany czynnik do zera
16 gru 18:17
dorotka: nic mi to nie mówi..
x( 3x2 − 5 ) = 0 ?
16 gru 18:18
KoreX: Δ=b
2−4(ac)
Δ= (−5)
2 − 4(3*0)
Δ=25
√Δ=5
16 gru 18:18
KoreX: lub tak jak beti napisala wyłącz x przed nawias i masz:
x(3x−5)=0
wiec x= 0
16 gru 18:20
dorotka: dzięki... juz wiem
16 gru 18:21
dorotka: kolejne na ten wzór obliczyłam sama, a co gdy są nawiasy

x(x+5)
2(x−1)=0
16 gru 18:25
Klaudia: wymnóż nawias wzorem skróconego mnożenia
16 gru 18:26
beti: po prostu każdy czynnik przyrównujesz do zera
16 gru 18:26