prawdopodobieństwo, kombinatoryka
Patri: Witam
Prawdopodobieństwo, cała seria problemów. Potrzebuję chwilę uwagi rozwiania watpliwości, liczę
bardzo na Waszą pomoc.
1. W pojemniku jest 10 kul − 4 białe, 4 czerwone i 2 zielone. Losujemy kolejno bez zwracania 2
kule. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania 2 kul tego samego koloru?
Zbiór Ω − wszystkie mozliwości:
Wynik drugiego jest mniejszy 2 razy, ktoś moze mi wyjaśnić, z którego sposobu powinnam
skorzystać i dlaczego?
16 gru 16:17
Patri: Zdarzenia sprzyjające A:
czy
A=4*3+4*3+2*1

?
16 gru 16:22
Patri: | | | | | | | |
Ehhh, błąd: A= | + | + |  ? |
| | | | |
16 gru 16:23
Aga: Losowanie kolejno bez zwracania, czyli kolejność jest ważna, odp 10*9.
| | | |
Gdyby losowano jednocześnie dwie kule, wtedy | |
| | |
16 gru 16:27
Patri: Zadanie 2.
Dany jest zbiór {A,a,B,b,C,c,E,e,M,m,K,k,T,t,y}.
Losujemy jedną literę. Jakie jest prawdopodobieństwo, wylosowania dużej litery lub litery
występującej w wyrazie "matematyka" zakładając, że piszemy go za pomocą liter o dowolnej
wielkości?
Wszystkich liter jest 15.
Jedna z 15, więc
Ω=15
Dużych liter jest 7
W wyrazie matematyka dużych liter moze być 5
A wszystkich liter w matematyka 11
Jaki będzie zbiór zdarzeń sprzyjających?
7+11−5

16 gru 16:28
Patri: Dzięki Aga,
a co ze zbiorem zdarzeń sprzyjających? Też ważna kolejność rozumiem, więc 4*3+4*3+2*1
16 gru 16:29
Patri: Aga, jesteś jeszcze? Podpowiesz?
16 gru 16:36