ask
g: 5√5x= jak to można inaczej zapisać ....
5 = √25
no i ten √5
mamy
√125 no i teraz ten x czyli ( √125)x i teraz chce aby podstawa była 5 i kurcze nie
mogę sobie poradzic może mi ktoś pokazac jak to zrobić
dziękuję
16 gru 15:10
Patronus: √52*5x = √5x+2
16 gru 15:18
g: a możesz to zapisać w postaci ułamka
16 gru 15:25
Patronus:
5
1/2x+1
Zależy co ma wyjść?
16 gru 15:28
g: coś takiego
| | x | |
mam ( √125 i z tego przechodzi do 5 do |
| |
| | 2 | |
16 gru 15:31
Patronus: Nie rozumiem...
16 gru 15:37
g: poczekaj dam zaraz fotke z tym zadaniem jak to jakiś koleś zrobił bo chodzi o zadanie z
kiełbaasy4
16 gru 21:14
g: up
16 gru 21:49
16 gru 21:49
g: mam nadzieje ze sie doczytasz bo ja mam problem i właśnie tam nie wiem jak to tam koleś
zrobił że ma tam piątkę podniesioną do ułamka gdzie ma w liczniku x a w mian 2
16 gru 21:50
ICSP: z tego co widzę:
(5
√5)
x = 0,04 * 125
x−2
16 gru 21:52
g: nie, chodzi o to jak masz napis z def. w tym zadaniu i drugi wers nad tą definicją jest
napisane
| | x | |
√125= 5 do |
| no i ja się pytam dlaczego tam jest 5 a nie 5√5 bo 52=25 ≠125 |
| | 2 | |
może ktoś to wytłumaczyć
17 gru 08:55
g: up
17 gru 08:55
g: up
17 gru 09:07
Niuans: tam jest błąd
17 gru 09:10
17 gru 10:08
Niuans: (5√5)x= (51*512)x=(532)x=53x2
17 gru 10:14
g: no no ok wielkie dzięki
17 gru 10:21