Nieówności
Maciej: Przy obliczaniu nierówności oblicza się deltę. Potrzeba do tego a,b i c. A co zrobić jeśli jest
taka nierówność:
3x−x2≥0 ? Skąd wziąć c?
16 gru 21:34
kachamacha: c=0
16 gru 21:35
Maciej: W każdej sytuacji tak będzie?
16 gru 21:36
Niuans: a=−1 b =3 c=0 i twoim sposobem
albo
x(3−x)≥0
x1=0 x2=3
x∊<0, 3>
16 gru 21:37
Maciej: Niuans, dlaczego u Ciebie a=−1 a b=3? Nie powinno być na odwrót?
16 gru 21:39
beti: bo wzór funkcji kwadratowej to ax2+bx+c
16 gru 21:41
Maciej: Dziękuje wam. Teraz to wszystko co obliczam nabrało sensu. Jeszcze raz dzięki.
16 gru 21:42
Niuans: tu tylko są w innej kolejności wyrazy
16 gru 21:44