stereometria
Jola: stosunek długości trzech krawędzi prostopadłościanu o wspólnym wierzchołku wynosi 2 : 3 : 5
Jakie jest pole powierzchni tego prostopadłościanu jesli jego objętośc wynosi 810

Pomoże ktoś
?
16 gru 21:16
snicker: V=Pp*h
Pprostopadłościanu=2ab+2ah+2bh
Pp− pole podstawy
Przyjmij, że długości krawędzi są równe 2x, 3x, 5x. Policz pole prostopadłościanu za a,b,h
wstaw przyjęte długości. Następnie podstaw pole pow jednej ze ścian prostopadłościanu
(przyjętej przez Ciebie za podstawę) do wzoru na objętość. Np. (3x*5x)*2x=810 −> 30x3=810.
Policz pierwiastek i podstaw za x w tym co wyszło za pole prostopadłościanu.
16 gru 21:39
Jola: co ?
16 gru 21:57
snicker:

Pole pow prostopadłościanu=62x
2 a z wzoru na V wyszło, że 30x
3=810 czyli x
3=270 co= w
przybliżeniu x=6,46 podstawione do pow prostopadłościanu = 2587,3592
16 gru 22:06