Zbiory
Zbiory:

Mógłby mi ktoś wytłumaczyć zbiory? Mam takie zadanie:
Dane są zbiory:
A = {x ∊ R : |x| > 3}
B = {x ∊ R : x
2 − 7x + 10 ≤ 0}
* część wspólna A i B:
A∩B = (3,5)
* różnica B − A:
B−A = <2,3>
Skąd to się wzięło? Szczególnie różnica B−A, dlaczego >, a nie )?
16 gru 15:48
Patronus: A∩B to wszystkie liczby które są jednocześnie w zbierze A i B
B/A to wszystkie liczby które są w B i nie ma ich w A − czyli ze zbioru B wyrzucamy wszystko co
było w A
W tym przykładzie z b wyrzuciliśmy przedział (3,5) − czyli nie wyrzucilismy 3 − stąd >
16 gru 15:52
ZKS:
Źle jest napisana część wspólna A ∪ B = (3 ; 5>
16 gru 15:56
Zbiory:

Zadanie 2
A = {(x,y): x
2 ≤ 2y}
B = {(x,y): x
2 + y −2x ≤ 1}
A: (czerwony)
x
2 ≤ 2y /:2
y=
12x
2
W = (0,−0)
B: (zielony)
y ≤ −x
2 + 2x + 1
√Δ = 2
√2
x
1 = 1 +
√2
x
2 = 1 −
√2
W = (1, 2)
*różnica A − B
A − B = zbiór pusty?
*różnica B − A
B − A = <0;1+
√2>
*część wspólna A i B
A ∩ B = (1−
√2;2)
16 gru 17:09