obliczyć ekstema lokalne f-cji, prosze o pomoc
piotrek: ekstrema lokalne
16 gru 16:25
xmateox: oblicz pochodną i sprawdź dla jakiego x przyjmuje wartość 0
później sprawdź czy pochodna zmienia znak przy "przechodzeniu" przez m. zerowe
16 gru 16:27
piotrek: | | x2 − 2x +1 | |
f'(x) = |
| pochodna dobrze policzona? |
| | (x2+1)2 | |
dalej nie rozumiem.. można prosić o krok po kroku?
16 gru 16:34
16 gru 16:39
xmateox: | | 2x | |
pochodną źle policzyłeś, ma wyjść − |
|
|
| | (x2+1)2 | |
zakładam że wiesz jak się liczy pochodne więc tego nie tłumacze.
kiedy masz już wzór pochodnej przyrównujesz ją do zera
możemy pomnożyć obystronnie przez mianownik lewej strony i zostaje nam
−2x=0
czyli x musi być =0
dla x=0 mamy punkt krytyczny (czyli argument podejrzany o bycie ekstremum)
masz jeden pierwiastek pochodnej, rysujesz wykres (przypomina f. liniową bo 1 pierwiastek),
wykres przechodzi przez x=0 zmieniając znak, więc x=0 jest ekstremum funkcji
f. pochodna maleje w całej swojej dziedzinie, jest dodatnia dla x<0 i ujemna dla x>0 więc
ekstremum to maksimum
16 gru 16:43