wykresy
Wojtek: Błagam o pomoc
mam dwa zadania za które kompletnie nie umiem się zabrać
1.Naszkicuj w jednym układzie współrzędnych wykresy funkcji f(x) =2/x i g (x) =−2 odczytaj z
rysunku argumenty, dla których funkcja f przyjmuje wartości większe od wartości funkcji g
2.Pkt A(4,10) należy do okręgu który jest styczny do osi OX w pkt B=(4,0). Wyznacz równanie
tego okręgu oraz współrzędne jego pkt przecięcia z osią OY.
16 gru 18:49
beti: 1. na wykresie patrzysz, gdzie wykres funkcji f leży "wyżej" niż wykres funkcji g i odczytujesz
na osi x przedział w którym tak sie dzieje
16 gru 18:57
Wojtek: ale ja nawet nie wiem jak to narysować.... tzn nie wiem jak to f(x) =2/x
16 gru 18:59
beti: hiperbola → zrób tabelkę
16 gru 19:00
Wojtek: no mam. a g(x)= − 2 to jest propsta przechodzaca równolegle do OX przez y=−2 ?
16 gru 19:06
beti: tak
16 gru 19:08
Wojtek: no a jak mam zapisać teraz to

(−∞ ; −2 ) ∪ (

)
16 gru 19:09
beti: czemu −2?
pkt przecięcia wykresów to (−1, −2) → argument to x=−1
odp: xε(−∞,−1)u(0,+∞)
16 gru 19:11
Wojtek: ahhhaaaaaa to o to tu chodzi ! dziękuję Ci bardzo. a za drugie jak mam się zabrać xD
narysowałem sobie to... ale co dalej, pkt A należy do okręgu ale nie wiadomo czy jest jego
środkiem czy sobie gdzieś tam leży na jego obwodzie czy co....
16 gru 19:13
beti: okrąg to przecież sam "brzeg" → nie ma środka
16 gru 19:16
beti: a nie sorry już kumam o co ci chodzi − gdyby był środkiem to byłoby to napisane , a tak to
znaczy że lezy po prostu na okręgu
16 gru 19:18
Wojtek: aaa to dziękuję

no dobra narysowałem sobie obl że środek = (4,5) i co dalej xD
16 gru 19:19
beti: Wg mnie AB jest średnicą okręgu bo mają takie same współrzędne x, czyli środek możesz obliczyć
bez problemu
16 gru 19:19
beti: r=|SA|, czyli możesz napisać równanie tego okręgu
16 gru 19:20
beti: skoro okrąg przecina os y to punkty przecięcia mają wsp. (0,y1) i (0,y2), więc do równania
okręgu wstawiasz 0 za x i otrzymujesz równanie kwadratowe z niewiadomą y. Trzema je rozwiązać
i masz szukane punkty.
16 gru 19:23
Wojtek: no ale odcinek SA ile wynosi ?
16 gru 19:23
Wojtek: dobra już wyliczyłem

dzięki Ci bardzo za pomoc
16 gru 19:30
beti: skorzystaj ze wzoru na długość odcinka −−− znasz wsp. obu punktów
16 gru 19:32