l'Hospital
masq: Prosiłbym o wyniki, jeśli można to z rozwiązaniami.
16 gru 12:13
Patronus: | | 0 | |
Mamy symbol nieoznaczony |
| czyli Hospitalem |
| | 0 | |
| | π tg(x−1) | | π/cos2(x−1) | | π | |
limx→1+ |
| =H= limx→1+ |
| = |
| |
| | x2−1 | | 2x | | 2 | |
| | π tg(x−1) | | π/cos2(x−1) | | π | |
imx→1− |
| =H= limx→1+ |
| = |
| |
| | x2−1 | | 2x | | 2 | |
Tak na 90% bo dawno tego nie robiłem
16 gru 12:52
masq: W porządku, tylko, że w pierwszym przykładzie jest x→−1
+. Poza tym: czy nie powinno się użyć
| | g(x) | | g'(x)h(x)−g(x)h'(x) | |
wzoru z: [ |
| ]'= |
| ? |
| | h(x) | | [h(x)]2 | |
16 gru 13:13
Godzio: W de l'Hospitalu liczymy pochodną mianownika i licznika osobno, tak jak zostało to zrobione
16 gru 13:20
Patronus: | | π*tg(−2) | |
a jak jest x→−1+ to nie ma problemu bo mamy |
| |
| | 0− | |
Trzeba tylko ustalić czy tg(−2) jest dodatni czy ujemny i mamy + albo −
∞
16 gru 13:31