potęgowanie
allise94: mam podnieść do potęgi pierwiastek tego samego stopnia co wykładnik.
błagam pomocy umie ktoś wytłumaczyć na czym to polega

16 gru 10:56
wik: znika "daszek" i masz liczbe podpierwiastkowa...ale to jest forum dla liceum, a dzisiaj sama
podstawowka i gimnazjum...eh
16 gru 11:02
allise94: jestem w liceum więc jaki problem

?
16 gru 11:12
Godzio:
n√an = |a| dla n = 2k
lub
n√an = a dla n = 2k +1
16 gru 11:17
pomagacz:
ab
a − podstawa potęgi
b − wykładnik potęgi
(b√ab) = a
(3√−8)3 = −8
(√2)2 = 2
te dwa przykłady plus to co Godzio napisał
16 gru 11:49