Wartość funkcji
bestFriend: (Egzamin

)Kto wytłumaczy dokładnie jak rozwiązać zadanie tego typu:
Oblicz najmniejszą oraz największą wartość funkcji f(x) = x
2 + 3x + 4
w przedziale x ∊ < −1;0 >
Jak je zrobić ? Wytłumaczył by ktoś zrozumiale ?
16 gru 23:00
beti: mogę spróbowac
16 gru 23:01
bestFriend: super

nie złość się jak bym się czegoś dopytywała , chcę coś zrozumieć

z góry dziękuję
uprzejmie za pomoc
16 gru 23:05
beti: 1) obliczasz wartości funkcji na końcach podanego przedziału, czyli f(−1) i f(0)
2) obliczasz xw, czyli pierwszą współrzędną wierzchołka i sprawdzasz, czy xwε<−1,0>
(bo jesli należy to na pewno tam będzie wartość najmniesza −− bo a>0,, czyli ramiona idą w
górę i w wierzch. jest wartość najmniejsza))
16 gru 23:05
bestFriend: ok spróbuję

pewnie mi to trochę zajmie
16 gru 23:08
beti: na razie mamy: ad1) f(−1) = (−1)
2+3(−1)+4 = 1−3+4 =
2
| | b | | 3 | | 1 | |
ad2) xw=− |
| = − |
| = −1 |
| → nie należy do <−1,0> |
| | 2a | | 2 | | 2 | |
16 gru 23:10
beti: 3)
! gdyby x
w należało do podanego przedziału, to trzebaby było obliczyc drugą
współrzędną wierzchołka, czyli y
w=f(x
w) −− ale w tym przykładzie nie trzeba tego robić
16 gru 23:12
bestFriend: ok rozumię ... teraz mam obliczyć f(0) tak ?
16 gru 23:16
beti: 4) na koniec porównujesz otrzymane wartości, tzn: f(−1), f(0) i − gdyby było − również y
w.
Wybierasz z nich najmniejszą i największą. Tu mamy:
[ZAPOMNIAŁAM obliczyć f(0): f(0) =
4]
f(−1) = 2 → wartość najmniejsza
f(0) = 4 → wartość największa
i tyle
16 gru 23:16
beti: jakieś pytanko?
16 gru 23:18
bestFriend: świetnie

też do tego już doszłam

już wiem jak się to oblicza

dziękuję za poświęcony
czas napewno nie na darmo hehe

dobranoc
16 gru 23:19
beti: miłej nocki
16 gru 23:22