jak rozwiazac
bona: jak rozwiazac to zdadanie bo sieedze i siedze i jestem tak glupi ze nic nie wymysle
(a√2)2+a2=122
16 gru 12:22
Patronus:
a2*(√2)2 + a2 = 122
2a2+a2 = 144
3a2 = 144
Dalej już jest łatwo?
16 gru 12:30
dawid: a
2=144/3 dobrze
16 gru 12:38
Patronus: tak i dalej...
16 gru 12:40
dawid: a2=48 a jak teraz zlikwidowac ten 2 podzielic go przez 2?
16 gru 12:44
dawid: czy moze raczej a
2=48/a
2 a=48
16 gru 12:49
Patronus: pierwiastkujesz obie strony
√a2 = √48
|a| = 4√3
a= 4√3 ∨ a=−4√3
16 gru 12:54
wik: ale chyba a, to dl. boku, wiec tylko wartosc>0
16 gru 13:00