wykres funkcji kwadratowej
O_N_A: Naszkicuj wykres funkcji kwadratowej f a następnie na podstawie wykresu funkcji omów jej
własności jeśli : f(x)= −3(x+2)
2+3
Prosze o pomoc obliczcie i narysujcie ten wykres bo siedze i rozwiązuje i nie wiem nadal jak to
zrobić
16 gru 20:17
beti: 1)W=(p,q) = (−2,3)
2)jeśli obliczysz f(0), to dostaniesz pkt w którym parabola przecina oś y
3)jeśli rozwiążesz równanie −3(x+2)2+3 = 0, to dostaniesz miejsca zerowe
4)jeśli zaznaczysz te pkty w ukł. wsp., to narysujesz parabolkę
16 gru 20:27
toja:

W(−2, 3) f(x)=−3(x
2−4x+4) +3 = −3x
2+12x−9 P(0,−9)
Δ=36,
√Δ= 6
x
1= −1 , x
2= −3
własności:
D= R
ZW= (−
∞, 3>
miejsca zerowe : x= −1 v x= −3
osią symetrii wykresu jest prosta : x= −2
f(x)↗ dla x∊(−
∞, −2>
f(x)↘ dla x∊<−2,
∞)
f(x) osiąga wartość największą y= 3 dla x= −2
punktem przecięcia paraboli z osią OY jest P(0,−9)
f(x) >0 ⇔ x∊(−3, −1)
f(x) <0 ⇔ x∊(−
∞, −3) U ( −1,
∞)
i zadanie domowe odrobione

tylko kto napisze za Ciebie klasówkę, nie mówiąc o maturze!
Proponuję wziąć się solidnie do nauki ..... powodzenia .
16 gru 20:42
O_N_A: dziękuję

nadal rozmyślam jak to pan(pani) zrobił(a)
16 gru 22:49
ann : Naszkicuj wykres funkcji kwadratowej f a następnie na podstawie wykresu funkcji omów jej
własności jeśli : f(x)= −3(x+2)2+3
30 wrz 12:41
Stan:

f(x) = −3(x + 2)
2 + 3 to postać kanoniczna, odczytujemy z tego wzoru współrzędne
wierzchołka paraboli: W = (−2, 3)
Wyznaczamy miejsca zerowe:
f(x) = 0
−3(x + 2)
2 + 3 = 0 /: (−3)
(x + 2)
2 − 1 = 0
(x + 2 − 1)(x + 2 + 1) = 0, x
1 = −1, x
2 = −3
30 wrz 12:50