Pierwiastek wielomianu
sash: Jednym z pierwiastków wielomianu W(x) = x3 − 2x{2} + mx+18 jest liczba 3. Wyznacz parametr m
oraz pozostałe pierwiastki tego wielomianu.
16 gru 16:34
sash: ?
16 gru 16:57
ICSP: x
3 − 2
√2x + mx + 18

zakładam ze tak?
16 gru 17:15
sash: tam powinno być 2x2
16 gru 17:17
ICSP: w(x) = x
3 − 2x + mx + 18
16 gru 17:18
sash: w(x)= x3 − 2x2 + mx+ 18
16 gru 17:21
ICSP: w(x) = x3 − 2x2 + mx + 18
w(3) = 0
0 = 27 − 18 + m3 + 18
m = −9
x3 − 2x2 − 9x + 18
rozłożysz już sama
odp.
(x−2)(x−3)(x+3)
16 gru 17:23
sash: a wczesniej napisałem jeszcze jedne zadanie mozesz zobaczyc ?
16 gru 17:24
Jarecki: @ ICSP. W jaki sposób należy to rozłożyć? Chodzi tutaj o nawiasy? Możesz lekko naprowadzić? Z
góry dziękuję
18 wrz 16:31