Równania wielomianowe
Klaudia: Znajdź pierwiastki wielomianu W(X)
W(X)=x3−5x−4
Wskazówka: Przedstaw jeden z wyrazów wielomianów jako sumę dwóch jednomianów.
Byłabym wdzięczna za pomoc.
16 gru 17:55
ICSP: Sadzę że tutaj może pomóc tylko...
16 gru 17:56
ICSP: ... rozpisanie −5x jako −x −4x
mamy więc:
x
3 − x − 4x − 4 = x(x
2−1) − 4(x+1) = (x
2 − x)(x+1) − 4(x+1) = (x
2 − x − 4)(x+1)
reszta twoja
16 gru 17:57
ICSP: Poza tym mam już kolejny przykład do rozwiązania

Muszę ci za to podziękować
16 gru 17:58
rrr:
−5x= −x−4x
x3−x −4x−4 = x(x2−1)−4(x+1)= x(x+1)(x−1)−4(x+1)= ( x+1)(x2−x−4)=....
16 gru 17:59
Klaudia: dziękuję wam
16 gru 18:02