matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trapez
pawel:
Oblicz pole trapezu,krórego wysokosc wynosi 3,podstawa 6,a kąty ostre mają 45 i 30 stopni
! czy tutaj wyjdzie P=(45+9√3)/2 cm2
16 gru 16:45
dero2005:
h = 3 b = 6
y
= ctg 45
o
= 1
h
y = h = 3
x
= ctg 30
o
=
√
3
h
x = h
√
3
= 3
√
3
a = b + x + y = 6 + 3 +3
√
3
= 9 + 3
√
3
a + b
9 + 3
√
3
+ 6
45+9
√
3
P =
*h =
*3 =
2
2
2
16 gru 19:10