ciągi
+/-: ciąg geometryczny (an) ma wszystkie wyrazy dodatnie. a1=5 a3=2a2 to wzorem ogólnym tego ciągu
jest ? :
A. 2n
B 5n
C 5 * 2n
D 5 * 2n−1
jak do tego dojść i która odp prawidłowa jest ?
ktoś mi odp że q =2 ale skąd to niby widać

.... nie czaje
16 gru 15:06
ICSP: Zadna z odpowiedzi nie jest prawidłowa.
16 gru 15:09
Patronus: 5*2
n ta by była prawidłowa
16 gru 15:20
Patronus: a1 = 5
a2 = a1*q
a3 = a1*q2
a3 = 2*a2
a1*q2 = 2*a1*q
5q2 = 10q
5q=10
q=2
i teraz wzór ogólny
an = a1 * qn
an = 5 *2n
16 gru 15:25
+/-: Dziękuję
16 gru 15:29
ICSP: Patronus nie taki jest wzór ogólny ciągu geometrycznego.
Prawidłowa odp to
5 * 2n−1
16 gru 15:31
Patronus: Racja [cz[ICSP]] − we wzorze ogólnym jest qn−1.
Przepraszam za pomyłkę.
16 gru 15:38