PLANIMETRIA
Iza:

Bok sześciokąta forenego ABCDEF ma długość 6.Oblicz promień koła wpisanego w trójkąt FDB.
16 gru 16:50
Iza: proszę niech ktoś pomoże.
16 gru 17:03
ICSP: Potrzebuję od ciebie:
1. Wzór na krótszą przekątną sześciokąta foremnego
2. Wzór na wysokość trójkąta równobocznego
3. Wzór na promień koła wpisanego w trójkąt równoboczny.
Czekam
16 gru 17:19
Iza: 1. a√3
2. h= a√3/2
3. r=h/3
a da radę zrobić to bez nadmiernego używania wzorów? tak jakoś na rozum. Nie mogę w szkole za
bardzo używac wzorów, tzn te konieczne tak, ale jeśli da się coś wyliczyć inaczej wymagają od
nas liczenia bez wzorów.
16 gru 17:30
Iza: możesz poczekać z odp, spróbuję szrobić to sama a ty tylko pokażesz mi czy dobrze zrobiłam.
16 gru 17:33
Iza: czy r = 3
16 gru 17:34
ICSP: to jest właśnie na rozum...
Znalazłem odpowiednie wzorki i ich użyłem. jest to najprostszy sposób, innymi isę niestety nie
zajmuję
16 gru 17:34
ICSP: Dobrze.
16 gru 17:35
Iza: a możesz mi powiedzieć czy wynik dobry ?
16 gru 17:35
Iza: dziękuje

. Nie myślałam że to takie proste !
16 gru 17:36