Ciągi
Judyta: proszę niech mi ktoś zrobi obliczenia do poprawnej odpowiedzi
1.Jeśli ( 2,x,5) jest ciągiem geometrycznym o dodatnich wyrazach to
a, x= 25
b, x= 52
c, x= √10
d,x= √1010
2. Dany jest ciąg arytmetyczny o wyrazie ogólnym an = −2n−7 różnica tego ciągu jest równa
a, r= −2
b, r = 2
c, r = 7
d, r = −7
16 gru 19:18
Anita: 1. Z własności ciągu geometrycznego: an2=an−1*an+1
więc x2=2*5
x2=10
x=√10
16 gru 19:27
Niuans: 1.
an2=an−1*an+1 podstaw i wyjdzie
2.
a1=−2*1−7=−9
a2=−2*2−7=−11
r=a2−a1=....
16 gru 19:30
Anita: 2. a1=−2*1−7=−9
a2=−2*2−7=−11
r=a2−a1=−11+9=−2
16 gru 19:33