Wyznaczyć przedziały monotoniczności i ekstrema funkcji. Bardzo proszę o pomoc:)
Anita: f(x)=x3−3x+4
16 gru 12:47
wik: f'(x) = 3x2−3 = 3(x2−1)
f(1) = max
(−1) = min
malejaca w przedziale (−1;1)
w pozostalych rosnaca
16 gru 12:59
Anita: wykres zaczynamy rysować od góry bo przed x2 jest znak dodatni?
16 gru 13:03
wik: tak, ale po co wykres?
16 gru 13:04
wik: max=f(−1)
min=f(1)
16 gru 13:05
Anita: nie trzeba?

w odpowiedziach jest odwrotnie. f(1)=min f(−1)=max
16 gru 13:06
wik: to wlasnie poprawilem, znak pochodnej ujemny w przedziale (−1,1)
16 gru 13:07
Anita: ok dzięki
16 gru 13:08