Geometria analityczna
Jo ;p: Proszę o pomoc

!
A=(−3, −1) i B=(1,−3) nie leżą na prostej l o równaniu 3x−y−1=0.
a) Napisz równanie okręgu, który przechodzi przez punkty A iB, a jego środek S leży na prostej
l.
b) wyznacz współrzędne pkt. C, trójkąta równoramiennego ABC, o podstawie AB, którego długość
ramienia równa jest
√10
16 gru 18:38
beti: a) środek okręgu jest zarazem środkiem odcinka AB, więc skorzystaj z odpowiedniego wzoru,
a r − promień jest długościa odcinka AS (lub BS)
16 gru 18:44
Jo ;p: aa kurde, zły rysunek zrobiłem i dlatego nie wiedziałem jak zrobić. Dzięki za pomoc
16 gru 18:49
Jo ;p: Coś nie halo. Jednak dobry rysunek zrobiłem. Środek okręgu nie jest środkiem odcinka AB, bo
wtedy S nie leżałoby na prostej l.
16 gru 19:00
beti: aaaa, sorry → nie doczytałam w treści tego, że "nie leżą"
16 gru 19:02
Jo ;p: No właśnie. Kombinowałem coś z prostymi równoległymi do 3x−y−1=0 przechodzącymi osobno przez
pkt A i B, ale nie wiem co z tym dalej...
16 gru 19:05
beti: skoro S leży na prostej to ma współrzędne S=(x,3x−1). Teraz musisz zastyosować wzór na
odległość punktów i wyznaczyć |AS| i |BS|. Z warunku, że |AS|=|BS| otrzymasz x , a to pozwoli
ci wyznaczyć współrzędne S
16 gru 19:07
beti: wg moich obliczeń S=(1,2)
16 gru 19:08
Jo ;p: Mi wyszło S=(0,5;0,5)... |AS|=√10x2−6x+9 |BS|=√10x2+2x+5 i z tego x=1/2.
16 gru 19:30
beti: |AS| =√(x+3)2+(3x−1+1)2=√10x2+6x+9
16 gru 19:35
beti: |BS| = √(x−1)2 + (3x−1+3)2 = √10x2+10x+5
16 gru 19:37