Prawdopodobieństwo
Patri: Dany jest zbiór {A,a,B,b,C,c,E,e,M,m,K,k,T,t,y}.
Losujemy jedną literę. Jakie jest prawdopodobieństwo, wylosowania dużej litery lub litery
występującej w wyrazie "matematyka" zakładając, że piszemy go za pomocą liter o dowolnej
wielkości?
16 gru 16:34
Patri: Wszystkich liter jest 15.
Jedna z 15, więc
Ω=15
Dużych liter jest 7
W wyrazie matematyka dużych liter moze być 5
A wszystkich liter w matematyka 11
Jaki będzie zbiór zdarzeń sprzyjających?
A=7+11−5
16 gru 16:34
Patronus: Spróbuj przez zdarzenie przeciwne.
A' − Wylosowano małą literę i nie zawierającą się w matematyka.
Takich jest 2 − b i c
| | 2 | | 13 | |
P(A) = 1−P(A') = 1 − |
| = |
| |
| | 15 | | 15 | |
16 gru 16:39
Patronus: Ale tak, twoje rozumowanie też jest poprawne
16 gru 16:39
Patri: Wynik ten sam − wnioskuję, ze mój sposób też jest dobry?
16 gru 16:40
Patri: Ufffff, DZIĘĘĘĘĘKIII.....
16 gru 16:40