wyznacz miejsce zerowe funkcji kwadratowej
adriano: f(x)= −2x2 − 8x +10
16 gru 22:01
beti: w czym problem

liczysz Δ, a potem x
1 i x
2 −− to są m. zer.
16 gru 22:02
ICSP: albo jak ci się nawet nudzi możesz sobie podzielić tą funkcje przez −2
Nie zmieni to miejsc cerowych a liczby wyjdą ładniejsze
16 gru 22:03
adriano: ale ja musze to wytlumaczyc a nie mam pojecia o tym
16 gru 22:09
snicker:

0=−2x
2−8x+10
delta=64−4(−2*10)=144
√delta=12
x
1=−13 x
2=−19
wykres poglądowo (niezbyt starannie wyszedł i policz jeszcze współrzędne wierzchołka)
16 gru 22:28
snicker: ax2+bx+c=y
za y podstawiasz zero i liczysz deltę ze wzoru delta=b2−4ac
liczysz pierwiastek z delty i liczysz x1 i x2 ze wzorów x1=(−b+√delta)/2a
x2=(−b−√delta)/2a
16 gru 22:37
toja:
Echh snicker
−2x2−8x+10 =0
x2+4x−5=0
(x−1)(x+5)=0 x1= 1 x2= −5
16 gru 22:37
adriano: toja niezla jestes wow
16 gru 23:51
xxx2: 1/4x2+3/2x−4
18 wrz 18:52
Kujon:

wy się nieznacie Pały wzór na miejsce zerowe to :
∫32←4321π12313≈23131≠1313Δ434
∞3453≤234♥werasdsda
18 kwi 16:50
Licealista_Theosh: LOL.
18 kwi 16:52
Matemagik:
5 wrz 21:02