wysokosc graniastoslupa
bona: Witam czy moglby mi ktos obliczyc to zadanko oblicz wysokosc graniastoslupa prawidlowego
ktorego krawedz podstawy wynosi 4 cm a przekatna bryly jest rowna 4√3 cm
16 gru 11:28
wik: (4√3)2 = (4√2)2 + h2
domyslam sie, ze czworokatnego
16 gru 11:30
bona: tak
16 gru 11:33
wik: to ile wyszlo?
16 gru 11:36
bona: nie wiem co mam z tym zrobic
16 gru 11:43
wik: a to pech, jestes w liceum?
16 gru 11:48
bona: tak
16 gru 11:54
wik: to ja tez nie wiem, jak to mozliwe?
16 gru 11:55
bona: nie kazdy jest dobry z matematyki
16 gru 11:58
wik: to ile to jest 4√3 * 4√3?
16 gru 11:59
bona: 16√3?
16 gru 12:02
wik: a √3*√3?
16 gru 12:04
bona: 3
16 gru 12:10
wik: to licz dalej
16 gru 12:12
bona: i tak tego nie wylicze sama bo mam zaleglosci
16 gru 12:17
anka: zad.1) dany jest wielomian w(x) = x
3 + x
2 − 5x + 3
a) oblicz reszte z dzielenia tego wielominanu przez dwumian (x+1)
b) oblicz miejsce zerowe tego wielomianu
zad.2) wyznacz sume i roznice wielomianow w(x) i z(x) oraz podaj stopień otrzymanych
wielomianów
w(x) 7x
5 +5x
4+3x
3− x +8
z(x) 7x
5 − 4x
4 + 3x
3 − x +2
zad.3 dany jest wielomian w(x)= 3x
3−x
2−3x+1 rozłoz wielomian na czynniki.
prosze o pomoc potrzebuje to na dzisiaj na 20
16 gru 12:26
anka: zad.4 dane sa wielomiany u(x)= 2x4+x2−1 i w(x)=x4−2x2+2 . wyznacz wielomian t(x) gdy
a) t(x)=2u(x)+3w(x)
b) t (x) =2w(x) − 4 u(x)
c) t(x) = 3u(x) − o,5 w(x)
16 gru 12:31
wik: ile masz tych zadanek jeszcze? a co bedzie o 20?
16 gru 12:32
anka: jeszcze 2 ale chociaz te kto pomoze
16 gru 12:35
anka: musze oddac prace wlasnie z tymi zadaniami:(
16 gru 12:36
anka: ktos pomoze
16 gru 12:57
16 gru 18:32