zadania
Dawid: | | 1 | |
1. Wykaż tożsamość (tgx+ctgx)2= |
| . |
| | sin2x cos2x | |
2. Równoległobok ma boki długości 12cm i 16cm i kąt ostry 45
0. Oblicz długości obu
wysokości.
3. Wyznacz wartości kątów i przeciwprostokątnej w trójkącie o przyprostokątnych długości 12.
Pomożecie?
16 gru 12:16
Bizon:
1).
| | sinx | | cosx | | sin2x+cos2x | | 1 | |
Lewa strona ( |
| + |
| )2=( |
| )2= |
| =P |
| | cosx | | sinx | | sinxcosx | | sin2xcos2x | |
16 gru 12:36
ICSP: 2. P = 12 * 16 * sin45o = 12 * 16 * U{√2{2} = 96√2
96√2 = 12 * h1
96√2 = 16 * h2
dalej liczb już sam.
Co do trzeciego to jest to trójkąt równoramienny o kątach 90, 45o, 45o oraz
przeciwprostokątnej długości 12√2
16 gru 14:58
Dawid: Dzięki
16 gru 19:02