prawdopodobieństwo
Patri: Ze zbioru liter {a,b,c} losujemy kolejno bez zwracania 2 litery a ze zbioru {1,2,3,4,5}
losujemy również bez zwracania dwie cyfry i tworzymy kod składający się z dwóch liter i dwóch
liczb. Jakie jest prawdopodobieństwo uzyskania kodu zaczynającego się literą b i kończący się
cyfrą 3?
16 gru 16:44
Patri: Tu bedzie problem
Ω=3*2+5*4*3
16 gru 16:46
Patronus:
3*2 − losowanie ze zbioru liter
5*4 − losowanie ze zbioru cyfr
4! − ustawiamy wylosowane znaki na odpowiednich pozycjach
|Ω|=6*20*5!
A:
2*1 − losowanie liter (musi być b)
4*1 − losowanie cyfr (musi być 3)
2! − bo na pierwszej i ostatniej pozycji już mamy ustalone znaki
|A| = 2*4*2!
16 gru 16:48
Patronus: Sorry pomyliłem się w |Ω|
Powinno byc 6*20*4!
16 gru 16:49
Patri: Matko jedyna....
hm...
samo losowanie 3 cyfr w kolejności nie zawiera już zróżnicowania jeśli chodzi o pozycje?
5*4*3
16 gru 16:50
Patronus: Losujemy 2 cyfry i zawiera to tylko zróżnicowanie że wylosowaliśmy cyfrę c1 i c2
Ale jak ją ustawimy w kodzie to już inna para kaloszy
16 gru 16:52
Patri: Zbiór A:
czemu mam 2*1 jeśli liter jest 3 a ja losuję 2

Wiem, zę na logikę chodzi o to, że na początku ma stać b, więc z tyłu ac lub ca i innej
mozliwości nie ma, ale matematycznie zgodnie z tymi regułami obliczeniowymi nie powinno byc
3*2?
16 gru 16:53
Patri: Skąd mam wiedzieć kiedy jest 3*2 kiedy 2*1?
16 gru 16:56
Patronus: tu chodzi o to żeby wylosować literkę b − wszystko jedno czy jako pierwszą czy jako drugą więc
losujemy b − 1 możliwość
i coś z pozostałych 2 liter − 2 możliwości
Tylko tak się teraz zastanawiam czy nie powinno byc do tego
losujemy coś z liter ac − 2 możliwości
losujemy b − 1 możliwość
Czyli było by 2*1+1*2
16 gru 16:56
Patri: zakładam, że kolejności znaków kodu odpowiada kolejność losowania, w takim przypadku losowanie
2. litery nie ma wpływu na wynik:
|A| = 1 (wylosowanie b) * 4 (wylosowanie dowolnej liczby różnej od 3) * 1 (wylosowanie 3)
|Ω| = 3 * 5 * 4
P = 1*4*1/3*5*4 = 1/15
To znalezione w necie, ale chciałabym to zrozumieć tak, zeby nie mieć wątpliwości...
16 gru 16:57
Patronus: I wtedy tak samo dla cyfr
4*1 + 1*4
16 gru 16:57
Patri: Jeszcze jedna niejasność:
Losujemy bez zwracania, ok, ale nie jest napisane czy kolejno czy naraz, można się zastanawiać
| | | | | |
czy wylosowanie 2 liter z trzech to | i cyfr | ...
|
| | | |
Wiesz co, pokręciłam, bo cały czas rozważam, że cyfr losujemy trzy, a nie dwie...
Moment, prześledzę to jeszcze raz.
16 gru 17:01
Patronus: Ok skoro kod ustawiamy zgodnie z kolejności losowania to widzę to tak:
|Ω| = 3*2*5*4
|A| = 1*2*4*1
16 gru 17:02
Patronus: Jest napisane że losujemy kolejno.
16 gru 17:02
Patri: Ω może i rozumiem skąd, ale wyjaśnisz mi A

No i co z tymi symbolami Newtona, to też można tu zastosować?
Podaję gg jeśli chcesz przejść na priv: 6175921
16 gru 17:04
Patri: Patronus, jesteś?
1 lut 17:16