matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 15.4.2009
Zadania
Odp.
2
Ktosik:
Mam prośbę
czy może mi ktoś wytłumaczyć układ równań kwadratowych na podstawie takiego przykładu y=2x
3
anka g:
prośba o podanie kilku przykładów − witam czy ktoś może mi podać po 1 przykładzie na różnice / sumę sześcianu i na sześcian różnicy i sumy ? (przykłady z pierwiastkami etc)
4
mara:
Chemia
Wiem że to forum matematyczne,ale mogę liczyć tylko na Was.Mam dwa zadania zadanie1
17
piotrek123:
Witajcie, mam problem z paroma zadaniami. Mógłby ktoś pomóc
? 1. Wykaż, że jeśli punkty R,M,N są środkami odpowiednio boków BC, CA, AB trójkąta ABC to
11
Ania:
1. Udowodnij, że jeżeli zdarzenia A i B są podzbiorami pewnego zbioru zdarzeń elementarnych Ω i P(B)>0 to P(A/B) + P(A'/B)=1
6
wojtas:
wyznacz współczynniki a,b tak aby W(x)* F(X)=H(x) jesli W(x)=x
2
+3x+2
2
gosiaaa:
Basiu jeśli jesteś pomóż mi proszę......Ty tak napisałaś :Jest takie twierdzenie, że dla dowolnych a,b,c a2+b2+c2 ≥ ab + ac + bc skąd jest takie twierdzenie? pomoz mi proszę
9
niunia15xD:
Z drutu o długości 18cm zbudowano szkielet czworościanu foremnego. Oblicz długość jego krawezi oraz pole powierzchni całkowitej.
7
Maciej:
Skromne zadanie......
2
gosiaaa:
Mam prośbę ogromną:Jest takie twierdzenie, że dla dowolnych a,b,c a2+b2+c2 ≥ ab + ac + bc skąd jest takie twierdzenie? pomozcie mi
1
codik :
oblicz jakie cyfry kryj§a sie pod literam x i y x y x
8
ponawiam prośbe:
czy może mi ktoś w prosty sposob wytłumaczyćjak przy całkowaniu funkcji wymiernych wykonuje sie to dzielenie licznika przez mianownik
1
Koli:
pomóżcie w poniższym zadaniu, które napisałam
4
Koli:
Funkcja f jest rosnąca w przedziale <−2;5>. Określ przedział, w którym rosnąca jest funkcja g:
7
Kani:
jedna mała rzecz.prosilbym o pomoc
10
kaz:
1 3 −−−−−−−−−−−−− > −−−−−−−−−−−−−
15
Ania:
Jednakowo prawdopodobne zdarzenia A i B są niezależne, a prawdopodobieństwo zajścia co najmniej jednego z nich jest równe 0,64. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A część
1
majkel:
Paweł mówi do Kuby : "Gdybyś mi dał 30zł , to mielibyśmy równe kwoty, a gdybym ja dał tobie 30zł, to miałbyś 5 razy więcej ode mnie". Ile pieniędzy ma Paweł, a ile Kuba ?
43
anka g:
witam
11
Coma13:
Rozwiąż równanie cos2x + sinx = a
2
+4b +3 z niewiadomą x wiedząc, że wielomian W(x)=x
3
+ ax
2
+ bx +1 jest podzielny przez wielomian Q(x)=x
2
−1
3
Paweł:
Wysokość trójkąta równoramiennego (poprowadzona do podstawy) jest 5 razy krótsza od ramienia.Oblicz stosunek długości podstawy do długości ramienia trójkąta
1
jokero:
Drut o długości 60cm i masie 20 gram jest zawieszony na dwóch sprężynach w polu magnetycznym o indukcji magnetycznej (B) równej 0,4. Oblicz natężenie prądu który musi
1
Ula.la:
Rowerzysta obliczył, że jadąc ze średnią prędkością 20
km
h
, przyjedzie do miasta na określoną godzinę. Po przebyciu 1/3 drogi zużył 6 minut na drobną naprawę i aby zdążyć,
8
jasio:
:::rysunek::: Wykres powyżej obrazowy
15
Coma13:
3cos
2
x − sin
2
x −−−−−−−−−−−−−−− = 0
13
Licze na was:
Sklepikarz kupił w hurtowni pewien towar po cenie hurtowej 60zł. Do tej ceny doliczył 40% ( to był jego dochód), a potem 20% podatku do kwoty dochodu. W ten sposób powstała
3
marcus:
Proszę o wzór na obw kola oraz o pomoc w zadaniu Jakie pole ma koło którego obwód wynosi 1m? Wynik podaj z
3
marcus:
Jaki jest stosunek długości okręgu do długości promienia tego okręgu
12
Karola:
Wierzchołek C trójkąta ABC leży na okręgu o równaniu x
2
+ 12x + y
2
− 2y + 21 = 0 , a pozostałe wierzchołki mają współrzędne A = (− 4,1) i B = (2 ,1) . Oblicz wartość
3
Brk:
Oblicz długość boku sześciokąta foremnego który ma takie samo pole jak kwadrat o boku 5
15
asia38:
Witam..Bardzo proszę o pomoc
Mam za zadanie obliczyć objętości i pola powierzchni każdej z trzech brył otrzymanych w
2
Kani:
Jedno pytanie tylko
! Czy jak mam potege
1
Ula.la:
Na początku lekcji nieobecni stanowili 1/8 liczby wszystkich uczniów klasy. Po kilku minutach przyszedł jeden spóźniony uczeń i wtedy nieobecni stanowili 1/12 uczniów. Ilu
1
makrela:
Funkcja kwadratowa prośba o wyliczenie witam tresc zadania w linku
0
Karolina:
Prosze pilnie o pomoc i rozwiazanie wraz z rysunkiem. Bardzo dziekuje! 1. W graniastosłupie prawidlowym czworokatnym dlugosc 6 tworzy z wysok. kat 30 stopni.
26
Monika:
Punkt S= (2, −1) jest środkiem odcinka AB. Wyznacz równanie prostej prostopadłej do odcinka AB i przechodzącej przez punkt B jeśli A= (4, −4).
5
Monika:
Odcinek AC jest przekątną kwadratu ABCD. Oblicz pole i obwód tego kwadratu jeśli wiadomo że A= (−5, −1) i C= (1, 5).
0
Pomocyyy:
Ile gramów stearynianu magnezu wytrąci się po wprowadzeniu stearynianu sodu do 100m2 roztworu chlorku magnezu o stężeniu o,5 mol/dm3?
13
Wektory w R 3:
Jak obliczyć długość przekątnycyh równoległoboku zbodowanego na wektorach a
→
= 5p
→
+ 2q
→
i b
→
= p
→
− 3q
→
wiedząć że długości p= 2
√
2
q=3 i znając
1
t@mi:
w trojkacie ABC kat przy wierzcholku B jest 2 razy wiekszy od kata przy wierzcholku A, a kat przy wierzcholku C jest 3 razy wiekszy od kata przy wierzcholku A. a) wyznacz obwod
1
gukvizo:
Rzucamy pięcioma kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania: a) tzw. generała, czyli na każdej kostce takiej samej liczby oczek
1
???????:
Na jaki procent klient pożyczył w banku 1200zł, jeśli po roku musiał zwrócić 1308zł
3
M:
elo
mam pytanko moze mi ktos podac jakie wystepuja surowce mineralne w : czestochowskim okregu przemyslowym, opolskim,bielskim,warszawskim,łódzkim,gdanskim, szczecińskim i
4
maco:
no niby proste a wynik wychodzi jakis po przecinku, może ktoś rozwiązać? Jakie pole ma powierzchnia kuli, której objętość jest równa objętości 2 kul o promieniach
2
XYZ byłbym wdzięczny ;) :
Dla pewnych wartości a i b liczby 3, a+b, 3a−b tworza ciag arytmetyczny . Średnia tych liczb jest równa 11/3 wyznacz a i b
1
Wojtas jak to obliczyc ?:
Za trzy książki których ceny tworzą ciąg geometryczny zapłacono 114zł Za najdroższą i najtańszą książke zapłacono o 42zł wiecej niż za pozostało Oblicz cenę każdej z ksiązki
6
Karola:
Jakie współrzędne bedzie miał punkt należący do okręgu o rownaniu (x+6)
2
+(y−1)
2
=16
3
imię lub nich:
Oblicz wartość wyrażenia:
3
ardo:
Kula, jak zrobić te zadanka? Wi ktos? Help please
1
margot:
4n
zbadaj czy wsrod wyrazow ciagu a
n
=
, sa liczby naturalne
2n + 1
12
member :
Funkcja jest określona w sposób
3
Tomeki jego problem z ciagiem ;p :
Ile liczb pomiedzy liczbami 43 i 117 jest podzielnych przez 7
2
Edek:
Dane są dwie liczby. Suma odwrotności różnicy liczb oraz odwrotności sumy liczb jest równa 5/8, natomiast różnica odwrotności różnicy liczb oraz odwrotności sumy liczb
1
maro:
Pewna maszyna wykonuje śruby o średnicy 16 mm. Pobrano próbę losową 100 śrub i wykonano pomiar ich średnicy z dokładnością do 0,02 mm.
3
Madzia:
hej
Mam pytanko? Może mi ktoś wypisać wszystkie zamiany jednostek np. z metrów na centymetry itp. Jest mi to potrzebne a jakoś nie mogę tego znaleźć...
7
maciek:
maciek: w trójkącie ABC dwusieczna poprowadzona z wierzchołka C przecina przeciwległy bok w punkcie D. Wiedząc, że |<BDC| = 100 stopni i że odcinek CD jest równy jednemu z boków
8
Uczniowie:
Suma 2 początkowych wyrazów ciągu geometrycznego o wyrazach dodatnich jest równa 20, a pierwszy wyraz jest o 2 większy od ilorazu. Wyznacz pierwszy wyraz, iloraz oraz wzór na
0
px:
Witam, czy może mi ktoś w prosty sposob wytłumaczyćjak przy całkowaniu funkcji wymiernych wykonuje sie to dzielenie licznika przez mianownik
1
Uczniowie:
Przekątna AC czworokąta ABCD jest średnicą okręgu, a wszystkie wierzchołki leżą na tym okręgu. Długości boków AB i BC są równe, zaś długość boku AD jest
√
3
razy dłuższa od
0
xss:
Firma X otrzymuje kawałki blachy w kształcie trójkątów równobocznych o boku 3m. Z blachy tej planuje wyciąć prostokąty o największym polu. Jakie wymiary powinny mieć te
2
kleo:
Losujemy jedna liczbe sposród 1,2,3,4,........,1000. Obicz prawdopodobieństwo wylosowania liczby podzielnej przez 4 lub przez 9. I powinno wyjsc 0,334. Jaki wzór mam zastosowac
8
Damian:
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć w jaki sposób rozwiązać dwa pierwsze zadanka z tej strony? Niby piszę że to są zadania + rozwiązania, ale rozwiązań nigdzie nie widzę
0
jozio:
oblicz miejsca zerowe funkcjii :
3
jozio:
dla jakich argumentow funkcja y=4x −4 przyjmuje wartosci ujemne? dla jakiego argumentu x funkcja osiagnie wartosc 0
1
Ania:
Kto umie fize dobrze bo nie wiem z skąd to się wzięło
1
Uczniowie:
Dane są wierzchołki trójkąta: A=(3,2), B=(6,y), C=(6,2). Wyznacz współrzędnie punktu B i równania prostych zawierających boki trójkąta ABC, jeśli wiadomo, że sin<ABC=3/5.
1
jozio:
jaka wartosc przyjmuje funkcja y= −0,125+4 dla argumentu x=8?
0
Uczniowie:
Wyznacz równanie prostej, w której zawarta jest symetralna odcinka o końcach A=(−4,−6), B=(2,−4).
0
Ania ;) wie ktos :P?:
wyznacz współczynniki a i b trójmianu kwadratowego ax
2
+ bx − 6 wiedząc że dla argumentu x= −1 funkcja osiąga najmniejsza wartość równą −8 ?
0
Uczniowie:
Punkt P=(2,y) należy do prostej o równaniu y=2x+3. a) Wyznacz brakującą współrzędną punktu P
5
Tymoteusz:
Witam wszystkich, a szczególnie tą osobę,która mi pomoże
Mam pare zadanek ,które musze na jutro zrobic.NIe chce obarczac kogos moimi
3
aleksandra11111777777:
Rozłóż na czynniki wielomian w(x)=4x
3
−x
2
−4x+1 pomocy
1
Proszę o pomoc w wyliczeniu dosyć trudne moim zdaniem :(:
Dwie siostry Ania i Basia od początku roku (1 stycznia) pierwszego dnia każdego miesiąca otrzymują pewną kwotę (każda inną) jako kieszonkowe. W maju obie siostry otrzymały 10%
1
Martyna:
Oblicz pole powierzchni graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy równej
√
3
i wysokości 2.
14
kropka:
Czy kąt α i kąt β mogą być kątami przyległymi, jeśli: a)α−β=72
0
oraz α=4β
1
HelpMe16:
Obracamy dwa jednakowe prostokąty o wymiarach 4 cm na 10 cm, jeden wokół krótszego, a drugi wokół dłuższego boku. Który z otrzymanych walców ma większą objętośc?
2
Marti:
w czworościanie krawędź ma 4 cm oblicz pole całkowite i objętoiść
0
margot:
4n
zbadaj czy wsrod wyrazow ciagu a
n
=
, sa liczby naturalne
2n+ 1
3
maciek:
do okręgów o1 i o stycznych zewnętrznie w punkcie A poprowadzono wspólną styczną zewnętrzną BC (B,C to punkty styczności). Udowodnij, że Kąt BAC = 90 stopni
1
Nikola777777:
1−x
2
+2x >=4−(x+2)
2
proszę o pomoc
19
Kamil0s:
Rzucamy 3−krotnie monetą. Niech A − oznacza zdarzenie polegające na wyrzuceniu orła, B − wyrzucenie dokładnie 2 reszek.
1
Marti:
oblicz pole całkowite i objętość ostrosłupa trójkątnego h=4√3 i tworzy z podstawą kąt 30 stopni
1
karl777777:
Wykonaj dzielenie
1
(2x
4
−8x
3
+7):(x−
)
2
3
Witam prosze o pomoc , tak zebym to zrozumial jakt to zapisac :/ ?:
Sprzedawano rzodkiewkę po 2zł za pęczek. W okresie zwiększonego popytu podniesiono cenę o pewien procent a nastepnie w wyniku popytu obizono cene o ten sam procent Po tych
3
Jola777777:
x
2
(x+1)+4(x+!)>0..proszę pomóżcie
2
Aga:
Miara kąta AOB wynosi a)α b)60−α c) 45+α d) 70−2α. Oblicz miarę kąta przyległego do kąta AOB.
0
Karla:
Witam serdecznie!
Być moze nie jest to zadanie matematyczne, ale moze ktos z Was mi pomoze
9
Pomóżcie :(:
Przez wierzchołek kąta : a) rozwartego , b) ostrego AOB poprowadzono dwie proste prostopadłe do ramion. Oblicz długość kąta AOB, wiedząc, że te proste tworzą kąt 250
0
nikola777777:
mam problem pomoze mi ktos rozwiązać nierównoś kwadratową 1−x(do kwadratu)+2x >=4−(x+2)do kwadratu.
4
Miśka:
Miara kąta ABC wynosi : a) α
2
CIAGI MONOTONICZNE! :(:
Wykaż ze ciag (a
n
) jest ciagiem rosnacym jeśli : a
n
=3−2/n 1
0
Zosia:
Przez wierzchołek kąta : a) rozwartego , b) ostrego AOB poprowadzono dwie proste prostopadłe do ramion. Olibcz długość kąta AOB, wiedząc, że te proste tworzą kąt 25
0
4
Madzialena:
Podaj wzór pozwalający obliczyć wysokość trójkąta równobocznego,gdy znamy jego pole P i obwód L?
6
Marika:
Z trójkąta równobocznego o boku 3 cm wyciągnięto koło wpisane w ten trójkąt.Oblicz pole pozostałej części trójkąta?
5
Grzegorz:
wprawdzie to forum matemayczne, ale nie mam gdzie szukac pomocy...
1
ania:
Do naczynia w kształcie prostopadłościanu o podstawie kwadratu wlano 150 litrów wody napełniając
3
4
jego pojemności.Oblicz jaka jest krawędz podstawy tego naczynia
1
gukvizo:
Rzucamy pięcioma kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania: a) tzw. generała, czyli na każdej kostce takiej samej liczby oczek
9
Majutka:
Oblicz pole przekroju osiowego stożka otrzymanego w wyniku obrotu trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych 9cm i 6cm wokół dłuższej przyprostokątnej.
2
ropuch:
Dane są wielomiany W(x)= 2x
2
−3x+4, H(x)=ax+b, F(x)=−2x
3
+13x
2
−19x+20. Oblicz a i b, dla których wielomiany W(x) H(x) i F(x) są równe
8
Siwus:
Witam
! Prosiłbym o wyrozumiałość, gdyz jest to mój pierwszy post na tym forum za wszystkie błędy
1
u:
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym, a objętość stożka jest równa 9 pi pierwiastków z 3. Oblicz promień podstawy stożka.
8
Pomocy:
Stożek, w którym promień podstawy ma 8 cm długości, a wysokość 24 cm, przecięto płaszczyzną równoległą do podstawy stożka. Odległość płaszczyzny przekroju o wierzchołka
1
mike:
Proszę pomóżcierozwiązać to zadanie
Metalowy sześcian o krawędzi a=4cm zawieszono na siłomierzu. W powietrzu ważył on Q1=1,7N, a po zanurzeniu w cieczy Q2=1N. Jaka jest
1
Proszę o pomoc nigdy tego nie umiałam :/ ?:
wydawnictwo sprzedaje w sprzedazy wysyłkowej 8000 ksiazek po 25zl kazda Badania wskazuja ze kazda obnizka o 1zl spowoduje wzrost sprzedazy o 400 egzemplarzy. Oznacz przez x cene
1
POPRAWKA! potrzebna pomoc;):
: Wyznacz 4 piewrsze wyrazy ciągu(a
n
), wiedzac ze dla n∈N+ spełnia on warunki:
2
Koczer:
Udowodnij, że suma wszystkich liczb tablicy:
1
filip funckja ;(:
najwieksza wartosc funkcji kwadratowej f jest rowna 9 liczby 0 i 6 sa miejscami zerowymi funckji zapisz wzor tej funkcji ? dla jakich argumentow x wykres funkcji f lezy powyzej
1
potrzebna pomoc;):
Wyznacz 4 piewrsze wyrazy ciągu(a
n
), wiedzac ze dla n∈N+ spełnia on warunki:
0
?? anyone knows?:
tor lotu żaby jest czescia paraboli dlugosc skoku zaby to 12 cm a wysokosc 3 cm umieszczajac poczatek ukladu wsp w punkcie odbicia zaby znajdz wzor funkcji kwadratowej
5
ila:
pomoże ktoś z walcem? Przekrój osiowy walca jest kwadratem, którego przekątna ma długość d=10
√
3
. Oblicz V i
6
XYZ Proszę o pomoc ;) ciąg:
wszystkie wyrazy ciągu geometrycznego są dodatnie a jego suma pierwszego i drugiego jest 2 razy mniejsza niż suma trzeciego i czwartego pierwwszy wyraz równa sie 5 oblicz q ?
2
arok:
ma ktoś czas by pomóc w zadaniu? Wysokość walca jest 2 x dłuższa od jego promienia. Obliczyć pole powierzchni całkowitej
3
Zadanie z wyższych sfer:
Mam wyznaczyć równania płaszczyzn dzielących na połowy kąty dwuścienne utworzone przez płaszczyzny
1
Ewelina:
Potrzebuje pola i obwody trojkatow
2
Przemo:
Witam. Wytłumaczy mi ktoś coś z działu związki między funkcjami trygonometrycznymi.
2
Kamil0s:
Podstawa graniastosłupa prostego jest romb o kącie ostrym 60 stopni.Wysokosc graniastoslupa jest rowna dluzszej przekatnej jego podstawy.Oblicz długość krawędzi
5
ila:
Witam,czy ktoś umie to rozwiązać? Oblicz pole pow. całkowitej graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego,o krawędzi
1
asia38:
Mam za zadanie obliczyć objętości i pola powierzchni każdej z trzech brył otrzymanych w
1
asia38:
1
asia38:
Witam...Czy mogę liczyć na Waszą pomoc? Mam za zadanie obliczyć objętość i pole powierzchni każdej z trzech brył otrzymanych w
4
jasio:
Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=
1
2
x
2
−2:
2
ola:
Wykaż,że jezeli kąty wewnętrzne trójkąta spełniają warunek
3
hektor:
W kwadrat ABCD o boku
2a
wpisano okrąg. Oblicz długość cięciwy
3
ola:
Wykaż,że jeżeli w trójkącie a :b :c = 4: 5 :6 to γ=2α
4
BigMax:
:::rysunek::: Okrąg przedstawiony na rysunku jest styczny do osi OX w punkcie ( 2,0), a prosta k