??
Ula.la: Rowerzysta obliczył, że jadąc ze średnią prędkością 20kmh, przyjedzie do miasta na
określoną godzinę. Po przebyciu 1/3 drogi zużył 6 minut na drobną naprawę i aby zdążyć,
musiał resztę drogi jechać z prędkością 24kmh. Jaką drogę przebył rowerzysta?>
15 kwi 20:26
Basia:
rowerzysta dysponuje czasem t
s = 20*t (tak miało być)
przejechał 13s w czasie 13t
stał 6 min = 0,1h
zostało mu t − 13t − 0,1 = 23t − 0,1 czasu i przez ten czas jechał z nową
prędkością
czyli 23s przejechał z prędkością 24 w czasie 23t − 0,1
23s = 24*(23t − 0,1)
23*20t = 23*24t − 2,4
rozwiąż równanie; wylicz t; podstaw do wzoru s=20t
15 kwi 22:02