!
Pomóżcie :(: Przez wierzchołek kąta : a) rozwartego , b) ostrego AOB poprowadzono dwie proste
prostopadłe do ramion. Oblicz długość kąta AOB, wiedząc, że te proste tworzą kąt 250
15 kwi 16:49
Pomóżcie :(: * kąt 250
15 kwi 16:50
tim:

Mamy kąty:
α = |
β = ||
γ = |||
α = 25, kąt między przekątnymi
α + β = 90 β = 65
α + γ = 90 γ = 65
α + β + γ = szukany kąt 155
15 kwi 17:01
Pomóżcie :(: a gdzie tu jest kąt rozwarty?
15 kwi 17:05
tim: Te dwa krótkie tworzą
15 kwi 17:06
Pomóżcie :(: Tim a pomożesz zrobić też podpunkt B , bo w ogóle tego nie rozumiem.
15 kwi 17:08
tim:

Narysuje i spróbujesz sama

α = |
β = ||
γ = |||
δ = ||||
Znamy α = 25 i wiemy, że:
α + β = 90
β + γ = 90
15 kwi 17:10
Pomóżcie :(: a po co mi δ ?
wyszło mi β=650
γ=250
15 kwi 17:14
tim: To dobrze ci wyszło. A nie wiem tak jakoś narysowałem
15 kwi 17:16
Pomóżcie :(: dziękuję

15 kwi 17:19
Aq: Dlaczego w podpunkcie a) dodawało się wszystkie kąty(α + β + γ) , a w b) już nie?
2 kwi 18:09