pole powierzchni
asia38: Witam..Bardzo proszę o pomoc

Mam za zadanie obliczyć objętości i pola powierzchni każdej z trzech brył otrzymanych w
wyniku obrotu trójkąta prostokątnego o bokach 3cm,4cm,5cm,wokół jednego z boków.
Wyliczyłam już wokół boku 3 i 4 cm,ale nie mogę sobie poradzić z tym bokiem 5 cm.Jak to
wyliczyć?
15 kwi 20:07
Basia:

To będą dwa ostrosłupy "sklejone" podstawami.
Promień podstawy to wysokość h tr.prostokątnego i to trzeba policzyć.
Wysokości ostrosłupów H
1 i H
2 to odcinki na które wysokość h dzieli przeciwprostokatną,
ale nie trzeba ich liczyć bo:
V = V
1+V
2 =
13πr
2*H
1 +
13πr
2*H
2 =
13πr
2*(H
1 + H
2) =
13πr
2*5
wysokość h możesz wyliczyć z podobieństwa trójkątów
tr. BOC ~ tr. BCA
15 kwi 21:19
Marycha: Jak obrócisz wokół przeciwprostokątnej to otrzymujesz taką bryłę,dwa stożki złączone
podstawą.
15 kwi 21:21
Basia: stożki oczywiście, poza tym wszystko gra
15 kwi 21:25
asia38: dzięki serdeczne
15 kwi 22:03
asia38: Jednak coś nie gra,bo objętość ma wynosić 144/5,a jak podstawię Twoje wyliczenia to
wychodzi 48/5..:(
16 kwi 15:19
asia38: ?
16 kwi 17:49
Marycha: Basia to dobrze zapisała, wynik w książce musiał być źle podany
16 kwi 19:56
Marycha: | | 144 | | 1 | |
a wynik |
| *pi otrzymasz jak nie będziesz mnożyć przez |
| ,ale musisz przez to |
| | 5 | | 3 | |
pomnożyć gdyż to jest stożek
16 kwi 20:04
asia38: aaa,no tak mi się wydawało,że dobrze..Ale jak obliczyć pole,przecież nie ma L?
16 kwi 21:35
asia38: Czy to ma tak wyglądać?;
Pb
1=PI*r*a
Pb
2=PI*r*b
Pb
1=PI*12/5*3=36/5
Pb
2=PI*12/5*4=48/5
Pb=84/5
Pp=PIr
2=144/5PI
Pc=144/5+84/5=228/5




?
17 kwi 10:18
asia38: no,proszę niech mi ktoś odpowie:(
17 kwi 15:21
asia38: Tak się staram,nie czekam,aż ktoś za mnie zrobi i zero pomocy...Chyba lepiej czekać na
gotowce:(
17 kwi 17:53
Basiu!!!!!!!:
17 kwi 19:02
Marycha: pole całkowite tej bryły jest tylko Twoje Pb co obliczyłaś,czyli 84/5*pi Zauważ że
podstawa stożka jest w środku tej bryły i jej nie liczymy do Pc
17 kwi 19:38
asia38: ano tak,,dziękuję
18 kwi 07:22