Prawdopodobieństwo
kleo: Losujemy jedna liczbe sposród 1,2,3,4,........,1000. Obicz prawdopodobieństwo wylosowania
liczby podzielnej przez 4 lub przez 9. I powinno wyjsc 0,334. Jaki wzór mam zastosowac
Eta:
Witam:
IΩI= 1000
A −− podzielne przez 4
to 4=1*4 8=2*4 12=3*4 ............ 1000= 250*4
jest ich więc
250
B −−− podzielne przez 9
podobnie 9=1*9 18=2*9 .............. 999= 111*9
czyli jest ich
111
ale wśród tych pierwszych i drugich są takie co dzielą sie i przez 4 i
przez 9
czyli podzielne przez 36
musimy ich ilość odjąc od sumy poprzednich
bo byłyby liczone podwójnie!
zatem 36=1*36 72=2*36 ............. 972= 27*36
czyli jets ich
27
zatem ilość podzielnych przez 4 lub przez 9 jest:
250 +111 − 27 = 334
czyli P( AUB) =
3341000 = 0,334