Wielomiany. Pomocy, nie wiem jak się zabrac
ropuch: Dane są wielomiany W(x)= 2x2−3x+4, H(x)=ax+b, F(x)=−2x3+13x2−19x+20. Oblicz a i b, dla
których wielomiany W(x) H(x) i F(x) są równe
xpt: Rozumiem, że tam ma być W(x) * H(x) = F(x).
Musisz pomnożyć
W(x) *
H(x), czyli pomnożyć wszytskie wyrazy wielomianu W(x)
przez wszystkei wyrazy H(x)
W(x) *
H(x) =
(2x2 − 3x+4) *
(ax+b)
Po uporządkowaniu tego mnożenia wyjdzie takie coś:
2ax
3+x
2(−3a+2b)+x(4a−3b)+4b
Dwa wielomiany są sobie równe wtedy i tylko wtedy, gdy wartości przy tych samych potęgach
x są sobie równe (nie koniecznie musi być x do którejś potęgi, ale w tym zadaniu o iksy
chodzi ;
) ).
Więc musisz porównać, co stoi przy x
3 ?
w W(x)*H(x) masz
2ax
3
a w F(x) masz
−2x
3
więc porównujesz
2ax
3=
−2x
3
2a=
−2
czyli a=−1
Oblicz b z wyrazu wolnego (tam gdzie nie ma x), a potem sprawdź czy pozostałe potęgi się
zgadzają, bo możesz się gdzieć pomylić, albo nie da sie takiego równania dać
Pytaj jeśli coś jest w dalszym ciągu niejasne