zadanie z fizyki
Grzegorz: wprawdzie to forum matemayczne, ale nie mam gdzie szukac pomocy...
1"oblicz pracę, któąrą wykona wyciąg kopalniany, wciągający z pokładu znajdującego się na
głębokości 150m, klatkę o masie 600kg, w której znajduje się wózek z węglem o łącznej
masie 1400kg, jezeli siła oporów ruchu wynosi 100kG {nie mam pojęcia jak to rozumieć} .
Rozwiązanie podaj w jednostkach układu SI i w jednstkach układu technicznego {co to
wogóle jest układ techniczny?}
2"oblicz prędkość, jaką uzyska wagon staczający się po pochylni o spadku 0,02 (czyli 2%)
i długości 300m oraz czas jego ruchu po tej pochylni."
3"rysunek ilustruje wykres pędkości ruchu pociągu między stacjami 1 i . Opisać ten ruch,
podać równania prędkości i drogi poszczególnych etapów ruchu, obliczyć odległośc między
stacjami"
− 1 i 2 to stacje, łączny czas to 14 minut(pozioma linia) Vmax to 36km/h
−punkt A czli Vmax osiągnął w 30sekundzie, a zaczął hamować w punkcie X, po 12:30minut
jazdy...
jeśli da się coś z tym zrobić... proszę chociaż o jakąś radę lub link do dobrej strony
czysto fizycznej nie typu wikipedia itp...
15 kwi 16:16
Grzegorz: przepraszam, czy tylko u mnie tak źle to widać?
15 kwi 16:19
Grzegorz:

i rysunek...
1 i 2 to stacje, łączny czas to 14 minut(pozioma linia) Vmax to 36km/h −punkt A czli Vmax
osiągnął w 30sekundzie, a zaczął hamować w punkcie X, po 12:30minut jazdy...
15 kwi 16:25
Grzegorz: trochę spadłem w kolejce oczekujących...
15 kwi 18:45
Grzegorz: proszę pomóżcie mi...
17 kwi 10:25
anmario:
Dane:
m1 − masa klatki − = 600kg
m2 − masa wózka − = 1400kg
h − głębokość szybu − = 150m
Fo − suma oporów ruchu − = 100kG = 980N (szukaj w Google pod hasłem kilogram−siła)
W − praca wykonana przez dźwig − = ?
Praca dźwigu jest równa zmianie energii potencjalnej klatki z wózkiem ΔEp zsumowanej z
pracą zużytą na pokonanie oporów ruchu, oznaczmy ją np Wo
ΔEp=(m1+m2)gh gdzie g to wartość przyśpieszenia ziemskiego
Wo=Fo h
Więc szukana praca:
W = (m1+m2)gh+Fo h
Myślę, że dane dasz radę podstawić do wzorów. Sorki, ale mam za mało czasu by wklepać
rozwiązania reszty zadań, sądzę jednak, że ktoś się zajmie i nimi.
17 kwi 12:01