filip prosi o pomoc
filip funckja ;(: najwieksza wartosc funkcji kwadratowej f jest rowna 9 liczby 0 i 6 sa miejscami zerowymi
funckji zapisz wzor tej funkcji ? dla jakich argumentow x wykres funkcji f lezy powyzej
wykresu funkcji okreslonej wzorem y= x+4 ?
15 kwi 14:51
Eta:
W(x
w, y
w) gdzie y
w= 9 x
w =
x1 +x22
zatem x
w = 3 to W( 3, 9)
jeżeli y
max = 9 −−− to oznacza ,że a <0
piszemy postać iloczynową :
f(x) = a *x (x −6) liczymy f( 3)= 9
zatem: a*3*(−3)=9 => a = − 1 czyli jest <0
zatem f(x)= −1*x*(x− 6) =>
f(x) = −x2 +6x
rozwiąż teraz nierówność f(x) > x +4
i podaj przedział x€ .........
to już napewno potrafisz
15 kwi 15:05