Basia:
x − kieszonkowe Ani
y − kieszonkowe Basi
(od stycznia do kwietnia czyli przez 4 miesiące)
x + 0,1x = 1,1x
y + 0,1y = 1,1y
(od maja do grudnia czyli przez 8 miesięcy)
przez rok dostały:
4x + 8,8x = 12,8x Ania
4y + 8,8y = 12,8y Basia
odłożyły:
0,2*12,8x = 2,56x Ania
0,25*12,8y = 3,2y Basia
2,56x + 3,2y = 240
2,56x = 3,2y + 16
2,56x + 3,2y = 240
2,56x − 3,2y = 16
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
5,12x = 256
| | 25600 | | 12800 | | 6400 | | 3200 | | 100 | |
x = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| =50 |
| | 512 | | 256 | | 128 | | 64 | | 2 | |
2,56*50 + 3,2y = 240
3,2y = 240 − 128
3,2y = 112
| | 1120 | | 554 | | 277 | |
y = |
| = |
| = |
| = 34,50 |
| | 32 | | 16 | | 8 | |