Algebra
Edek: Dane są dwie liczby. Suma odwrotności różnicy liczb oraz odwrotności sumy liczb jest
równa 5/8, natomiast różnica odwrotności różnicy liczb oraz odwrotności sumy liczb
wynosi 3/8. Jakie to liczby?
15 kwi 18:32
ksalk: a ≠ b , a ≠ −b
Wystarczy obliczyc a lub b a pozniej podstawic do wzoru.
15 kwi 19:32
Eta:
x −−− pierwsza liczba
y −−− druga liczba
układamy równania zgodnie z treścia zadania
należy rozwiązać ten układ równań przy założeniu,że x ≠y i x≠ −y
zastosuj podstawienie:
a=
1x−y b=
1x +y
zatem mamy:
a +b =
58
a − b=
38
−−−−−−−−−−−−−−−
2a = 1 => a =
12 to b =
58 −
12 => b=
18
zatem:
1x −y=
12 => x − y= 2
1x+y=
18 => x +y= 8
−−−−−−−−−−
2x = 10 => x = 5 to y= 3
odp: x= 5 y= 3
15 kwi 19:36