ostrosłupy yyy..
Maciej: Skromne zadanie......
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny o ramionach długosci 6c i kącie między
nimi o mierze 30 stopni.Wszystkie ściany tego ostrosłupa nachylone są do podstawy pod
tym samym kątem, a objętosc tego ostrosłupa jest równa 18cm3.Oblicz pole podstawy oraz
wysokosc tego ostrosłupa.
Kurka jak to zrobic?
15 kwi 22:14
Maciej: jak obliczyc pole całkowite podstawy w tym ostrosłupie?
wzór na pole trójkąta z kątem to PΔ=a*b*sinα ale chyba dotyczny tylko trójkąta
różnobocznego...
15 kwi 22:49
Basia:
AC = BC = 6c
γ = 30
15 kwi 22:51
Coma13: dotyczy każdego trójkąta

masz wzór więc policz pole
15 kwi 22:52
Coma13: a no i oczywiście podzielić przez 2 Basia to napisała a ja założyłem że nie umiałeś
wstawić ułamka
15 kwi 22:54
Maciej: powinno to wyglądac tak? :
PΔ= ____________
2
15 kwi 22:58
Basia: tak; a dalej = 18/2 = 9
15 kwi 23:01
Maciej: dzięki,dalej sobie poradze...

Dobranoc!
15 kwi 23:02